Annons

Kärkkäinen ny praktikant på SvD Ledare

Foto: Emma-Sofia Olsson

Från denna vecka och sju veckor framåt har vi glädjen att gästas av Catarina Kärkkäinen som praktikant på ledarsidan.

Under strecket
Publicerad

Välkommen! Berätta om dig själv – vem är du?

– Jag är född och uppvuxen i Aneby i Småland, men flyttade till Linköping när jag skulle börja på gymnasiet. Där läste jag även en termin filosofi. Nu bor jag i Stockholm och studerar statskunskap på politices kandidatprogrammet vid Uppsala universitet. Jag har alltid tyckt om att skriva och varit intresserad av politik och filosofi. Att få skriva på Svenska Dagbladet är därför lite av en dröm.

Vad har du gjort tidigare?

– Under de senaste tre åren har jag frilansat och vikarierat som ledarskribent och krönikör vid sidan av mina studier. Nu kommer jag närmast från fyra veckors praktik på Smålandsposten i Växjö och lika lång tid på Barometern i Kalmar. Det är väldigt roliga redaktioner att arbeta på, och jag lärde mig mycket.

Du är även ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Vad innebär det?

– FMSF är Sveriges äldsta politiska studentförbund och samlar liberala och konservativa studenter. Vi är partipolitiskt fristående, men har en viktig roll som långsiktig opinionsbildare och plantskola för borgerliga studenter. I FMSF sätter vi idéer och diskussion främst, och vår devis om att argumenten är viktigare än åsikterna är nog en nyttig princip även inför sommaren på SvD.

Annons
Annons

Vad har du för förväntningar på din tid på SvD?

– Jag ser fram mot att få en ordentlig utmaning och lära mig mycket – både om hantverket och om olika sakfrågor. Svenska Dagbladet har en kunnig och intresserad läsekrets som ingen annan tidning, och det vore roligt med mycket dialog och kritik.

Vad kan läsarna förvänta sig av dina texter?

– Man kan förvänta sig engagerade texter på varierande teman, men alltid med individens frihet i fokus. Min ambition är att ärligt försöka förstå de problem och fenomen som jag skriver om – och samtidigt vara en tydlig röst för rättigheter, demokrati och marknadsekonomi. Förhoppningsvis innebär det också att jag kan bidra med nya perspektiv och ny information.

Vilka frågor eller områden engagerar dig särskilt?

– Ekonomisk frihet! Jag skriver gärna om skatter och arbetsmarknad. Men jag är också intresserad av kultur i bred bemärkelse. I gränslandet mellan de perspektiven finns någonting väldigt spännande. Jag har just läst om en essäsamling av sociologen (och tidigare SvD-chefredaktören) Hans L Zetterberg. Hans arbete om samhällslivets olika sfärer – ekonomi, politik, moral, religion, konst och vetenskap – som var och en fungerar enligt sin egen speciella logik, är väldigt intressant.

Nu ska du ägna dig åt att skriva för andra. Men när du får välja, vad läser du helst?

– Jag varvar gärna facklitteratur med skönlitteratur. Just nu har jag snöat in på La belle époque och läser mycket Marcel Proust. För både nöjes och mitt eget skrivandes skull försöker jag också läsa mycket av svenska författare. Sommarläsningen blir Utvandrarserien av Vilhelm Moberg!

Till sist: någon kuriosa som läsarna kan få veta om dig?

– Båda mina föräldrar är från Finland och emigrerade till Sverige på sextiotalet. Jag fick nyligen reda på att vårt efternamn betyder ”av ivrigheten”. Det är faktiskt förvånansvärt passande!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons