EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L).
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L). Foto: Tomas Oneborg

Cecilia Malmström redo att lämna politiken för gott

Vreden kan märkas i röstbåsen. I en exklusiv intervju med SvD berättar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström om varför nästa års EU-val är ett ödesval, om den oväntade effekten av Donald Trumps presidentskap – och varför hon själv har fattat ett avgörande beslut.

Publicerad

Hon ska bjuda sina medarbetare på julmiddag, men stoppas av de avspärrningar som snabbt kommer upp.

STRASBOURG/STOCKHOLM Det är en kyla som biter i kinderna. Glittrande julpynt lyser upp korsvirkeshus och stenbyggnader och tusentals turister och Strasbourgbor strosar längs den lilla stadens smala gränder och pittoreska julmarknader.

Plötsligt utbryter skottlossning. Vi vet det inte då, men fem personer ska omkomma och ett tiotal skadas. En av alla dem som är på väg in i Strasbourgs historiska centrum är Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Hon ska bjuda sina medarbetare på julmiddag, men stoppas av de avspärrningar som snabbt kommer upp.

Cecilia Malmström har all anledning att fira. Hon är i Strasbourg för att tala i EU-parlamentet, och för att parlamentarikerna dagen efter attentatet ska rösta om det handelsavtal EU har slutit med Japan under hennes ledning. Det är en oerhörd framgång. Världens största frihandelsavtal mellan två parter, som omfattar 630 miljoner människor och som berör en tredjedel av världens ekonomi.

Kaffe är ett livselixir för Sveriges EU-kommissionär. Det blir 10–12 koppar om dagen.
Kaffe är ett livselixir för Sveriges EU-kommissionär. Det blir 10–12 koppar om dagen. Foto: Tomas Oneborg

Ett första möte för den här artikeln skulle också ha hunnits med. Men terrorattacken omkullkastar allas planer och det är istället i Stockholm vi ses några dagar senare. 

Reaktionerna blir på något sätt mekaniska.

Annons

– Det var riktigt otäckt. Jag har varit på Strasbourgs julmarknad i 20 år, det är en av de allra finaste i Europa. Vi hamnade till sist på ett indiskt hak för vår middag, och eftersom vi inte kunde komma in till vårt hotell som också låg innanför avspärrningarna, fick vi sova i en liten by i Alsace flera mil utanför stan, berättar Cecilia Malmström.

Hon beskriver hur dödsskjutningen präglade stämningen i parlamentet dagen efter. 70 procent av ledamöterna röstade för hennes Japanavtal, men hur det trots framgången ändå var en sorgens dag.

– Det värsta är att det känns så bekant. Inte att man vänjer sig, men reaktionerna blir på något sätt mekaniska. Det är fruktansvärt, säger hon.

1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

Vi befinner oss i Europahuset mitt i centrala Stockholm. Det är fredagsmorgon och Cecilia Malmström dricker en av dagens många koppar kaffe. Det är hennes ”tyngsta drog” som hon uttrycker det, snart ska hon stå inför publik och prata om EU:s handelspolitik. Ett ämne vår EU-kommissionär kan fram- och baklänges.

Hon säger att hon gillar att vara påläst. Människor i Malmströms närhet talar om 100-timmars arbetsveckor, själv nöjer hon sig med att säga att hon jobbar ”jämt”. Men att hon försöker dra ner lite på helgerna.

Annons

– Vi ser en stark protektionistisk trend, men också en mottrend, säger Cecilia Malmström från scen en stund senare.

Hon syftar givetvis på handelsavtalet med Japan, som hon kallar ”bra för dig och mig”, men också på alla de andra bilaterala avtal EU håller på att förhandla fram just nu; Singapore, Mexiko, Vietnam och så ett avtal med länderna i sydamerikanska Mercosur. 36 miljoner jobb inom EU är direkt beroende av export utanför EU. Nästan en miljon enbart i Sverige.

Seminariets moderator frågar om Donald Trump och om den amerikanska presidenten ser EU som en fiende. Malmström svarar till publikens förtjusning att det verkar bero på Trumps dagsform och att det är ”märkligt” hur svenskt stål kan ses som ett hot mot amerikansk inre säkerhet.

”Du skulle se mig innan jag får kaffe på morgonen, då kallar barnen mig för häxan surtant”, säger Cecilia Malmström.
”Du skulle se mig innan jag får kaffe på morgonen, då kallar barnen mig för häxan surtant”, säger Cecilia Malmström. Foto: Tomas Oneborg
Annons

När vi återigen dricker kaffe en stund senare och fortsätter samtalet ber jag henne kommentera Trump. Hon skrattar först till för att sedan tystna, tänka.

– Ja, vad ska man säga. Jag har ingen stor sympati för hans politik, jag följer honom inte på Twitter och jag försöker att inte hänga upp mitt liv på honom. Det positiva är att världen går samman, inte mot Trump, men för frihandel, och att det har fått EU att ta sig samman, säger Malmström och berättar att den enda gång hon träffat Donald Trump så var det ändå ett rätt trevligt möte.

Förr skedde förhandlingarna i slutna rum, men nu är EU öppnast i världen.

Mötet ägde rum i somras, vid en tid då presidenten hotade med att införa 25-procentiga tullar på europeiska bilar och strax efter att han twittrat om att EU bildats för att sko sig på USA ekonomiskt. Malmström åkte till Washington med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och resultatet blev en vapenvila som fortfarande håller i sig.

– Det finns definitivt spänningar och hotet om biltullar finns kvar. Men samtidigt finns det starka krafter i USA som är mot tullar, eftersom den europeiska bilindustrin skapar mängder med jobb i landet.

Annons

Det är intressant det där med hur en ny kraft i Vita huset har fått ”världen att gå samman”, som Malmström uttrycker det. Det är inget snack om att Trump varit en katalysator för att snabba på förhandlingarna mellan EU och Japan, unionen har aldrig förhandlat så många frihandelsavtal på en gång som just nu, och dessutom förhandlar de olika länderna med varandra.

Samtidigt verkar de stora, ofta våldsamma, protester vi sett mot globalisering och frihandel de senaste decennierna vara ett minne blott. Eller? Flera gånger under den dag vi följer henne uttrycker Cecilia Malmström det som att ”ingen vill vara på samma sida som Trump” – följt av ett leende – men hon menar också att det skett stora förändringar under hennes tid vid makten.

– Det första jag gjorde när jag tillträdde som handelskommissionär var att införa transparens. Förr skedde förhandlingarna i slutna rum, men nu är EU öppnast i världen och vi lägger ut i princip allt på nätet. Det finns dessutom en stor enighet inom unionen vad gäller handelspolitiken, handelsministrarna säger att det är riktigt mysigt på deras möten.

Annons
1/3

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström besöker Stockholm och frihandelskonferensen på Medelhavsmuseet. Till höger Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande.

Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Men det finns självklart mörka moln. Gott om dem om man ska vara ärlig. Ett sådant är miljön, ett annat är den ilska som globaliseringen och rädslan för att förlora sina privilegier har lett till på många håll i den rika delen av världen. Cecilia Malmström säger att båda sakerna kan hålla henne vaken på nätterna. Ökad handel leder till ökade transporter, så är det bara.

– Vill du ha kiwi så kan du inte odla det i din trädgård i Stockholm. Likadant med iPhones, men vi försöker ta fram miljövänliga alternativ. När det gäller den allmänna globaliseringskritiken så förstår jag den absolut, men det är begränsat vad kommissionen kan göra. Vi kan självklart sätta upp fonder och arbeta tillsammans, men mycket ligger på medlemsländerna och deras fördelningspolitik.

Vid varje Sverigebesök ser Cecilia Malmström till att hinna in om Akademibokhandeln. Hon läser 50–60 romaner om året och är med i deras låneprogram. ”Att läsa är mitt sätt att koppla av”.
Vid varje Sverigebesök ser Cecilia Malmström till att hinna in om Akademibokhandeln. Hon läser 50–60 romaner om året och är med i deras låneprogram. ”Att läsa är mitt sätt att koppla av”. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Cecilia Malmström är delvis uppväxt i Frankrike och har nu bott i Belgien i tio år – 20 om man räknar med åren hon pendlade från Göteborg som EU-parlamentariker. Två länder där människor tagit på sig gula västar för att visa sitt missnöje med samhället och dess orättvisor. De flesta av demonstranterna är fredliga, men protesterna har också spårat ur flera gånger.

När vi talas vid på telefon ytterligare några dagar senare konstaterar Cecilia att Bryssel slagits sönder och samman av människor i just gula trafikvästar under den gångna helgen. Hon säger att hon är orolig för att vreden många européer känner ska märkas i röstbåsen i vår. I maj är det val till Europaparlamentet och i många länder kraftsamlas det såväl långt ut på höger- som på vänsterkanten för att ta sig in och stärka sina positioner i parlamentet.

Jag är färdig med politiken.

– Om det blir ett starkt frihandelskritiskt EU-parlament kommer det att bli problematiskt. Avtalet vi förhandlar fram med Singapore hinner troligen dagens parlamentariker ratificera i vår. Men nästa höst ska det antagligen röstas om tre handelsavtal till, och de kan bli svåra att få igenom om vi har en helt annan typ av parlament, säger Malmström och påpekar att det inte bara är frihandeln som i sådana fall påverkas. Det kan bli svårt att stifta lagar även på många andra områden.

Annons

– Det är självklart ingen som ska tala om för väljarna hur de ska rösta, men det är viktigt att tala om vad som står på spel.

Foto: Tomas Oneborg

Det där sista borde kanske ha applicerats på folkomröstningen om brexit i Storbritannien. Då kom båda sidor med befängda påståenden (även om lämna-sidan var värre), och de flesta britter visste inte riktigt vad de röstade på, eller hur själva utträdet skulle gå till.

Det straffar sig nu. De senaste veckorna har Storbritannien tagit gigantiska kliv mot det klippstup som går under namnet ”hård brexit” – att landet lämnar EU helt utan avtal. Malmström säger att det vore en ”katastrof”. Det skulle bli kaos i hamnen i Dover ”redan första kvarten” och ta ett bra tag att reda ut. Ett frihandelsavtal mellan parterna skulle behöva förhandlas fram från scratch, något som tar flera år enligt Malmström.

Annons
1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

Vi tar ett kliv tillbaka i tiden igen, till dagen i Stockholm. Cecilia Malmström har varit på lunch och vi möts upp på Medelhavsmuseum intill Utrikesdepartementet. Där håller tankesmedjan Frivärld en konferens om handel och Malmström ska vara en av huvudtalarna.

– Det var en jättefin lunch, och så är det inget kaffe efteråt. Det är nästan kriminellt, konstaterar hon och styr stegen mot museets café.

– Du skulle se mig innan jag får kaffe på morgonen, då kallar barnen mig för häxan surtant.

Det är alltså kaffet vi ska tacka för att häxan surtant inte märks utåt. Cecilia Malmström är nämligen påtagligt proffstrevlig, och hon lyckas vara det mot alla dem som ständigt kommer fram till henne, vill byta några ord eller bara påpeka att de setts förut.

Frågan om hennes dåliga sidor tycker hon först att andra ska svara på, men börjar sedan räkna upp dem: otålig, ställer höga krav på sig själv och sin omgivning och så har hon en tendens att snabbt blossa upp och bli arg, även om det lika snabbt går över igen.

Annons
Foto: Tomas Oneborg

Det har varit en ovanlig höst i svensk inrikespolitik. En av nyckelspelarna i den utdragna regeringsbildningen är Jan Björklund, Cecilia Malmströms partiledare.

Men att kommentera Liberalernas agerande och vilken statsminister de bör stödja vägrar hon. Det är faktiskt den enda frågan under våra samtal som Malmström möter med ett ”det vill jag inte prata om”.

En sak är i alla fall säker; de liberala väljare som hoppas på att Cecilia Malmström ska komma hem från Bryssel och efterträda Jan Björklund som partiledare som en sorts räddande ängel för Liberalerna, hoppas förgäves.

– Jag är färdig med politiken. Jag har ingen aning om vad jag ska göra istället, jag har en del papper som jag kan behöva sortera och så finns det en man och två barn som ska vara med och bestämma, säger hon, vilket självklart ger följdfrågan om man kan lita på hennes nej, eller om det är ett ”Persson-nej”.  

– Det är ett Malmström-nej, och det är helt uppriktigt. Det är ett oerhört tufft tempo i politiken. Jag är väldigt tacksam för allt jag fått chansen att göra, men nu är det dags att göra något annat och dra en gräns. Fast jag kommer förstås att jobba och satsa allt in till den sista minuten. Sen ska jag ta ett glas champagne.

Kaffe är ett livselixir för Sveriges EU-kommissionär. Det blir 10–12 koppar om dagen.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

”Du skulle se mig innan jag får kaffe på morgonen, då kallar barnen mig för häxan surtant”, säger Cecilia Malmström.

Foto: Tomas Oneborg

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström besöker Stockholm och frihandelskonferensen på Medelhavsmuseet. Till höger Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Vid varje Sverigebesök ser Cecilia Malmström till att hinna in om Akademibokhandeln. Hon läser 50–60 romaner om året och är med i deras låneprogram. ”Att läsa är mitt sätt att koppla av”.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg