Annons

Ville stoppa andra – nu är hon själv nära toppjobbet

Cecilia Wikström (L).
Cecilia Wikström (L). Foto: Per Groth/TT

Cecilia Wikström (L) vill bli EU:s ombudsman, och samlar nu stöd för sin kandidatur till toppjobbet. Men tidigare i år ville hon tvärtom stoppa före detta EU-parlamentariker som hon själv från att söka tjänsten.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL Wikström var EU-parlamentariker för Liberalerna fram till juni i år. Nu är hon en av fem kandidater som har chans på jobbet som EU:s ombudsman.

Ombudsmannen uppdrag är att på eget initiativ eller efter klagomål från EU:s medborgare utreda missförhållanden inom EU:s institutioner, byråer och andra organ, och alla deras verksamheter runtom i unionen.

Ombudsmannen väljs av EU-parlamentet – alltså en av de institutioner vars verksamheter han eller hon sedan kan få i uppdrag att utreda. De sökande till tjänsten måste nomineras av minst 40 EU-parlamentariker för att kunna föras fram som slutkandidater.

Cecilia Wikström hade i veckan samlat in 47 röster från EU-parlamentariker i Bryssel – flera av dem gamla kollegor – och det var alltså tillräckligt.

Men i februari i år röstade hon som EU-parlamentariker ja till en resolution som kräver en ”avkylningsperiod” på minst tre år för ledamöter i EU-institutionerna, innan de kan komma på fråga som EU-ombudsman, skriver nyhetssajten Politico. Detta för att ombudsmannens opartiskhet inte ska ifrågasättas.

Annons
Annons

”Ombudsmannen ska utses bland personer (…), som inte har varit nationella regeringsmedlemmar eller ledamöter vid unionens institutioner under de senaste tre åren, som uppfyller motsvarande krav på opartiskhet som de som gäller för ett domarämbete (…), lyder ett stycke i resolutionstexten, som SvD tagit fram.

Kravet som Wikström stöttade i februari hade alltså i dag stoppat henne själv från att kandidera till jobbet. Men texten är inte bindande. Wikström gör alltså inte rent sakligt fel när hon söker jobbet som EU-ombudsman bara ett halvår efter att hon avslutat sitt jobb som EU-parlamentariker.

Ett av de uppdrag som den idag sittande EU-ombudsmannen, den irländska, före detta journalisten Emily O’Reilly, har haft var att granska EU-parlamentarikernas vägran att redovisa vad de gör med de så kallade kontorspengarna.

Det handlar om ca 48 000 kronor som EU-parlamentarikerna mottar varje månad för att betala för främst kontorsutgifter, men som inte behöver redovisas. Emily O’Reillys omdöme blev att EU-parlamentarikerna borde redovisa hur pengarna används.

När SvD på senare år bett de 20 svenska EU-parlamentarikerna om att berätta, eller visa kvitton och andra slags underlag, om hur de 48 000 kronorna – alltså närmare 600 000 kronor om året, skattefritt – använts till, var Cecilia Wikström en av 14 som vägrade att tala med SvD.

EU-ombudsmannen har sitt säte i Strasbourg och tjänar motsvarande cirka 240 000 kronor i månaden i grundlön – lika mycket som en domare i EU-domstolen.

Han eller hon får också omkring 36 000 kronor i månaden till att hyra en bostad, 6 750 kronor i månaden i ”hushållsersättning” och 6 700 kronor i månaden till representation – för att nämna bara några inkomstpotter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons