Annons

Centern kan svänga i migrationsfrågan

Är Centerpartiet på väg att svänga i migrationsfrågan?
Är Centerpartiet på väg att svänga i migrationsfrågan? Foto: Staffan Claesson / TT

Centerpartiet kan vara på väg att svänga i Migrationsfrågan. Det uppger Aftonbladet, och skriver att partiet närmat sig Moderaterna i två knäckfrågor.

Under strecket
Publicerad

Det är i de pågående överläggningarna om Sveriges framtida migrationspolitik som Centerpartiet öppnat upp mot Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, enligt Aftonbladet.

Partiet uppges svänga mot stramare regler för familjeåterförening och ska även ha deltagit i diskussioner om volymmål för hur stort Sveriges mottagande ska vara.

– Centerpartiet vill hellre ha en bred överenskommelse där Moderaterna är med än att kämpa för sakpolitiska frågor, säger en källa från ett parti.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato medger att man söker en överenskommelse som går utöver Januaripartiernas diskussioner, men säger till SvD att det inte handlar om förhandlingar med SD.

”Vi förhandlar inte med SD om migrationspolitiken. Vi kommer inte överge rätten för föräldrar och barn att återförenas. Däremot vill vi hitta en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar migrationspolitik mellan sansade partier”, säger Jonny Cato i ett skriftligt uttalande.

Han var inte tillgänglig för en intervju på måndagsvällen.

De partiövergripande diskussionerna om hur Sveriges framtida migrationspolitik ska se ut har förts i nio månader och i mitten av augusti väntas migrationskommittén lämna sitt betänkande.

Frågan om familjeåterförening har sått split i kommittén länge. M, KD och SD har förordat hårdare krav på att den som kommer till Sverige också kan försörja sig.

På motsatt sida i diskussionerna återfinns MP och V.

– Centerpartiet är beredda att kompromissa väldigt hårt för att komma överens. De är beredda att kasta det mesta över bord, säger en av Aftonbladets källor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons