Annons

Göran Eriksson:C ser ut att ha skadat KD – fler bråk väntar

Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal.
Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal. Foto: Henrik Montgomery / TT

EU-valet blev en rysare för Liberalerna, som har backat kraftigt sedan förra valet. Valresultatet pekar också på att C lyckades skada KD – och det är dåliga nyheter för alla som hoppas på nytt liv för Alliansen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 3

Karin Karlsbro (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 3

SD:s Jimmie Åkesson jublar när valresultatet presenteras.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 3 av 3
Bild 1 av 1

Sverige är landet annorlunda i det här EU-valet.

De två stora partigrupperna i EU-parlamentet, där de svenska Socialdemokraterna och Moderaterna är med, backar kraftigt.

Men de svenska Socialdemokraterna behåller sina mandat, och Moderaterna gjorde en uppseendeväckande bra valspurt. Ulf Kristerssons parti går nu kraftigt framåt jämfört med katastrofvalet 2014, då Moderaterna hade en nära döden-upplevelse: en förnedrande förlust mot Miljöpartiet.

Och när Miljöpartiets systerpartier i flera andra andra länder, med Tyskland som framstående exempel, upplever kraftiga framgångar så backar det svenska Miljöpartiet ganska kraftigt jämfört med förra valet.

Den gröna vågen sveper därmed förbi Sverige – även om Miljöpartiet går mycket bättre i EU-valet än vad de gör i inrikespolitiska mätningar.

Annons
Annons

Karin Karlsbro (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

En sista svensk paradox värd att peka på: Sveriges mest EU-entusiastiska parti, Liberalerna, backar rejält i EU-valet. Trots att de svenska väljarna aldrig har varit så positiva till EU.

Det är värt att uppehålla sig en stund vid Liberalernas öde, eftersom det angår många fler än de ganska få väljare som till sist röstade på partiet. Stödet för Liberalerna har halverats sedan 2014, och i slutet av kvällen höll sig partiet krampaktigt i fyraprocentspärren – och hoppades att den skulle hålla.

Partiet har en trasslig valrörelse bakom sig, där man plötsligt bytte ut sin toppkandidat Cecilia Wikström mot den okända lokalpolitikern Karin Karlsbro.

Karin Karlsbro (L).
Karin Karlsbro (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT

En effekt av Liberalernas ras blir sannolikt att det stärker de krafter som är kritiska till samarbetet med S-regeringen. För en ganska rimlig tolkning av L-raset är ju att det är väljarnas dom över att partiet övergav Alliansen.

Bakslaget undergräver därmed regeringssamarbetet, och det är ingen tvekan om att statsminister Stefan Löfven höll tummarna för att dramat skulle sluta med att Liberalerna får behålla en plats i EU-parlamentet.

Det var en thriller för Liberalerna – och Socialdemokraterna – men det fanns annat spännande under kvällen. Moderaterna och Sverigedemokraterna kämpade enligt vallokalsundersökningen Valu, som presenterades klockan 21, om andraplatsen som Sveriges nästa största parti.

Annons
Annons

SD:s Jimmie Åkesson jublar när valresultatet presenteras.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

När kvällen var slut hade Moderaterna vunnit den matchen ganska komfortabelt. Resultatet är en stor framgång för partiets toppkandidat Tomas Tobé, som gjort en stark valspurt.

Det hade förstås varit snöpligt för Ulf Kristersson om Moderaterna, trots den starka spurten, hade blivit mindre än Sverigedemokraterna. Andraplatsen har ingen praktisk betydelse, men för SD och Jimmie Åkesson hade det varit en symbolisk framgång att besegra Moderaterna.

Sverigedemokraterna har ändå gjort ett väldigt bra EU-val, och kan trösta sig med den kraftiga framgången – och med ett nytt mandat i EU-parlamentet.

Under valrörelsens slutskede drabbades Sverigedemokraterna av negativ uppmärksamhet, efter avslöjandet att partiets toppkandidat Peter Lundgren tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja. Det verkar alltså inte ha förstört valrörelsen för Sverigedemokraterna, utan får läggas till den långa raden av ”affärer” som inte nämnvärt verkar skada partiet.

SD:s Jimmie Åkesson jublar när valresultatet presenteras.
SD:s Jimmie Åkesson jublar när valresultatet presenteras. Foto: Anders Wiklund/TT

Och just vad gäller Sverigedemokraternas framgång så är ju Sverige inte alls annorlunda än resten av Europa, där många partier i samma högernationalistiska familj som SD har gått kraftigt framåt.

I Frankrike verkade Marine Le Pens Nationell samling, i vallokalsundersökningarna, vara på väg att besegra president Emmanuel Macron. Blir det slutresultat så är det en prestigeseger för Le Pen. Och i Italien var högernationalistiska Lega på väg mot valseger.

Annons
Annons

Sverigedemokraterna kunde också njuta av ett annat fenomen i EU-valrörelsen, som kan vara viktigt för framtiden. Den svenska EU-valrörelsen har ju i hög grad präglats av att en nygammal konflikt har exploderat, mitt i ruinerna av den borgerliga Alliansen.

Det handlar om den politiska striden mellan liberaler och konservativa, som nästan har glömts bort under den långa perioden av tätt och förtroendefullt borgerligt samarbete.

Alla som följt svensk politik länge vet att aborter är för KD vad kryptonit är för Stålmannen.

I praktiken har det framförallt handlat om ett alltmer intensivt ordkrig mellan det liberala Centerpartiet, och de mer konservativa Kristdemokraterna. När siffrorna stannade på söndagskvällen såg det ut som om Centerns hårda attacker på Kristdemokraterna – bland annat om aborter och om KD:s syn på Ungerns ledare Viktor Orbán – har fungerat.

Kristdemokraterna växte visserligen och vann ett mandat – men hade hoppats på ännu mer. Centerpartiet har valt att försöka koppla samman KD med den europeiska högerpopulism som Centern har beskrivit som sin huvudfiende i det här valet. Dessutom har Centerpartiet offensivt använt abortfrågan mot Kristdemokraterna.

Och alla som följt svensk politik länge vet att aborter är för KD vad kryptonit är för Stålmannen – ett livsfarligt ämne.

Följer man SvD/Sifos väljarbarometer inför EU-valet så har Annie Lööfs Centerparti gjort en uppryckning under slutet av valrörelsen, medan Ebba Busch Thors Kristdemokrater tappat höjd under samma period.

Det här innebär förstås en mycket stor frestelse för Centern att fortsätta att attackera sina gamla alliansvänner. Efter den här EU-valrörelsen är relationen mellan Centern och Kristdemokraterna – två av partierna i den framlidna Alliansen – ordentligt söndertrasad.

Man kan därför säga att den här EU-valrörelsen slutade med en dubbelseger för Sverigedemokraterna, som länge har talat om konflikten mellan liberaler och konservativa som den nya politiska huvudkonflikten.

Centerns kampanj mot KD lönade sig, och det är goda nyheter för alla som vill att Alliansen ska förbli död. Det här valresultatet talar för att det blir många fler fajter mellan Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

Precis som Sverigedemokraterna vill ha det.

Efter reklamen visas:
Göran Eriksson om SVT:s valundersökning
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons