Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Centerns inbjudan påminner om en förolämpning

Lööf och Jonsson
Lööf och Jonsson Foto: Janerik Henriksson/TT

Centerpartiet vill ha med Moderaterna i regeringssamarbetet och bjuder med armbågen

Under strecket
Publicerad

En tacksamhetens tanke till Centerpartiet som ger anledning att skriva en text som om allt vore som vanligt. Annie Lööf och Anders W Jonsson skickar en inbjudan via DN:s debattsida. Förståeligt, med tanke på att Postnords sviktande leveransduglighet. En inbjudan kan mycket väl komma i okonventionell form och ändå vara förtjusande. Dock hör det inte till den ödmjuka ton som bör prägla en inbjudan, att recensera dem som bjuds in. Ett Ni har uppfört er väl varför vi härmed välkomnar er att delta i samkväm med andra i vårt tycke föredömliga själar. Man ska ha akut brist på sällskap för att finna en sådan invit tilltalande.

Till sakens övriga underligheter hör att C redan har sällskap till fest och vardag, med socialdemokrater, miljöpartister och liberaler. Dessutom innebär Finansutskottet regelbundna träffar och samarbete med moderater, helt utan särskilda inbjudningar. På Finansutskottets sammankomster finns även kristdemokrater, gamla alliansvänner. Dessa har däremot inte fått någon inbjudan och måste undra varför moderater får VIP-behandling medan de bara förväntas nöja sig med vardagens sammanträden.

Annons
Annons

C har det kanske inte så bekvämt med S. Det självuppoffrande Vi tar ansvar har alls inte genererat håvor i form av rejäla arbetsinsatser för att gemensamt lotsa igenom marknadsliberala reformer på arbets- och bostadsmarknaderna. Att döma av Socialdemokraternas nyliga tilltag för att tillförskansa sig oinskränkt makt, kan man enkelt föreställa sig vilken sorts samarbetspartner partiet är.

Apropå S kan man också undra om även de har fått en inbjudan av C, eller om de rent av känner till bjudningen och också står bakom den. Det är ju med regeringen och Liberalerna som Lööf och Jonsson har valt att samarbeta.

C:s märkliga invit leder därför snarare till undran om vad de egentligen vill.
M:s svar har varit behärskat och väluppfostrat. Deras Vi ses på utskottet, är svar nog.

Tanken att hjälpas åt att finna råd är det inget fel på. Varken i normala tider eller nu. En pandemi tar människoliv och sätter stora delar av det gemensamma mänskliga på håll. Den riktning vi nu går mot innebär omfattande arbetslöshet, utslagna familjer och ekonomiska nedgångar som drar med sig allt annat. Men den som menar att samverkan är rätt och nödvändigt bjuder inte bara in dem som man finner goda nog, den bjuder in alla de krafter som finns. I riksdagen sitter åtta partier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons