Annons

C-möte kan avgöra Strandhälls öde

Annie Lööf avgör Annika Strandhälls öde.
Annie Lööf avgör Annika Strandhälls öde. Foto: Johan Nilsson/TT

Centerpartiets riksdagsgrupp ska hålla ett telefonmöte på måndagskvällen om socialförsäkringsminister Annika Strandhälls framtid, erfar SvD. När riksdagen på tisdagen tar ställning till ett misstroende mot statsrådet är Centerpartiets röster avgörande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Strandhäll.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 2

Olof Johansson.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2

På tisdagen klockan 12 är det omröstning i riksdagen om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Bakgrunden är en misstroendeförklaring som Moderaterna lämnat in som handlar om hur Strandhäll agerat i samband med att Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin post.

Det självklara är att man ska avvakta en KU-utredning

M, SD, KD och L har tillsammans 174 riksdagsmandat och behöver Centerpartiets röster för att fälla Annika Strandhäll. Men C-ledaren Annie Lööf har inte velat ge ett svar under EU-valet utan hänvisat till att riksdagsgruppen ska ta beslut före omröstningen.

Framför allt Kristdemokraterna har gått hårt åt C: ”Ska Annie Lööf rädda Stefan Löfven igen?” skrev KD:s partiledare Ebba Busch Thor i ett Facebookinlägg nyligen.

”Alla som minns affären på Transportstyrelsen anar vartåt det barkar”. KD-ledaren syftar på när Centerpartiet valde att inte haka på ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist i Transportstyrelseaffären.

”Och det var innan centern officiellt hade förvandlats till benprotes åt en annars haltande socialdemokrati.”

Annons
Annons

Annika Strandhäll.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

Från moderat håll räknar man med att Centerpartiet kommer att haka på misstroendet, eftersom C själva varit kritiska mot Strandhäll. Om C räddar statsrådet skulle det från M-håll ses som ett tecken på att samarbetet med S fördjupats och ses mer långsiktigt.

Från centerhåll har det varit knäpptyst, men SvD kan berätta att Centerpartiets riksdagsgrupp kommer att sitta i ett telefonmöte under måndagskvällen. På måndagar befinner sig många ledamöter i sina hemmavalkretsar.

Enligt SvD:s uppgiftslämnare kan det behövas mer tid för diskussion och det kan eventuellt bli aktuellt med ett fysiskt möte med riksdagsgruppen i Stockholm under tisdagsförmiddagen också. Att det samtidigt är utskottsmöten ska inte vara ett hinder.

Inom C finns röster om att frågan om Strandhäll också kan påverka januariavtalet. Statsminister Stefan Löfven har redan varit i kontakt med Centerpartiet. Under mötet på måndagskvällen förväntas partiledningen lägga fram ett förslag om hur C ska agera. KU-ledamoten Linda Ylivainio tros också ha en central roll.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: Simon Rehnström

Det har samtidigt pågått en granskning av Annika Strandhäll i konstitutionsutskottet. KU ska vara klart med sitt betänkande den 4 juni, och ett utkast ska vara färdigt dagen efter misstroendeomröstningen.

Annons
Annons

Olof Johansson.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Centerpartiets tidigare partiledare, Olof Johansson, tycker inte att Annie Lööf ska haka på en misstroendeförklaring i nuläget.

– Det enda och självklara är att man ska avvakta en pågående KU-utredning, vad ska man annars ha KU till? Det är ju självklart, allt annat uppfattas som politisering. De ska vänta på KU-granskningen, det är enkelt, man behandlar inte riksdagen instrumentala utrustning hur som helst, säger han till SvD.

När Annie Lööf i söndags fick frågan hur C står i frågan om Strandhäll sa hon att partiet inte velat använda misstroendet som ett verktyg i valrörelsen.

Statsminister Stefan Löfven gick under måndagen ut på Facebook och uppmanade partier att tänka om kring misstroendet. Löfven menar att Strandhäll utsatts för ”personliga och sexistiska angrepp” och därmed blivit en måltavla för detta ”oansvarliga politiska spel”.

– Det är den hatsvansen som kommer dansa och dricka champagne, sa Löfven till TT.

Han sa även att det är oseriöst av Moderaterna att väcka ett misstroende innan KU är färdiga.

– Vad är det som gör att man inte vill avvakta, törs man inte?

Olof Johansson.
Olof Johansson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons