X
Annons
X

Lydia Wålsten: Centerpartiet har en hund på bröstkorgen

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Mops på bröstet.
Mops på bröstet. Foto: Gero Breloer / TT

Winston Churchill beskrev sina tillfällen av ångest, tvivel och depression som att få besök av en svart hund. Den svarta hunden tyngde bröstkorgen när han vaknade.

Det hade varit intressant att höra vad en partiledare, som hamnat i den känslomässiga rävsax som Annie Lööf befinner sig i, får besök av för typ av hund. Det får vi kanske läsa om i memoarerna. Lööf har trots allt uppvisat författarambitioner.

Den lilla krets som Annie Lööf nu enligt ryktet tar stöd av i spelet om regeringsmakten där stabschefen, partisekreteraren, en pressekreterare, andra vice partiordförande Fredrick Federley och den externa konsulthjälpen från tidigare C-aktiva ute i landet lär ingå, behöver nu förbereda sig på att göra slut med en del av sina sympatisörer. Innan jul behöver uppbrottet med största sannolikhet ha fullbordats.

Annons
X

Det kommer inte att bli lätt. För att förstå hur svårt det blir kan man titta på centerpartiväljarnas självbild.

När Demoskop i sin eftervalsundersökning låter väljarna själva beskriva vilka etiketter som bäst passar in på dem utifrån sju olika kategorier (Liberal, Socialdemokrat, Konservativ, Socialist, Nationalist, Feminist och Grön) ger C-sympatisörerna det mest splittrade svaret. De är till och med mer splittrade än Miljöpartiet. Hos C är identiteten Liberal (57 procent), sedan följer Grön (16), Feminist (10), Socialdemokrat (4), Konservativ (4) och Socialist (3). När de får frågan: ”Hur skulle du placera dig på en höger-vänster-skala?” sticker C ut bland alla partier som det överlägsna mittenpartiet. 44 procent betraktar sig som höger och 42 betraktar sig som mitten. Hos Liberalerna ser sig 59 som höger. Hos MP ser sig 70 som vänster och bara 26 som mitten.

Centerpartiet klumpas ihop med Miljöpartiet och Liberalerna som en ny mitten, men spelar i en egen liga. Medan högeridentifikationen från 2014 till 2018 har stärkts hos både M och L har C tappat rätt rejält.

I dag är det faktiskt fler av SD:s sympatisörer (85 procent) som anser att det vore bäst med mer borgerlig politik än centersympatisörer som tycker så (76 procent) (di.se 1/11). Paradoxalt, med tanke på vad ledarsidan i går konstaterade, att Centerns valmanifest av statsvetarna har bedömts vara mest ”höger”.

En tumregel när man analyserar politik är att utgå från att det inte finns någon smart plan. Centerpartiet har lovat för mycket och hamnat i spagat. Annie Lööf och hennes nära är ideologiskt drivna liberaler som inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Problemet är att den inställningen inte är förenlig med att vilja ha en borgerlig regering.

I stället för att lirka sig ur fällan har man cementerat positionen. De egna har blivit mer övertygade, omvärlden allt mer skeptisk. Effekten blir att den inre kretsen stärks, omgivningen blir hotfull, de ledarsidor man tidigare anförtrodde sig åt blir fiender. ”Bubblan”. ”Bunkergänget”. – Moderaterna efter 2010, när partiet började ta avstånd från näringslivet och de liberala tankesmedjorna.

SCB:s senaste partisympatimätning visar att 16 procent av Centerpartiets väljare har S som andrahandsalternativ. Nästan dubbelt så många, 30 procent, har M. Nu kommer man behöva välja. Vilka väljare är man beredd att förlora? Och hur ska man göra slut? Kanske blir det på Facebook.

I väntan på Annie Lööfs besked får människor utlopp för sin konspiratoriska kreativitet. Den senaste teorin är att L och C redan innan valet skulle ha gjort upp om att L ska bilda regering med S som skulle stödjas av MP och C. Vilken färg har den hunden?

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Mops på bröstet.

Foto: Gero Breloer / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X