Annons
Analys

Andreas Cervenka:Centralbankerna har gått i en obehaglig fälla

En tvååring som sätter händerna för ögonen upplever sig som osynlig och utom räckhåll för faror. Tyvärr har många vuxna beslutsfattare använt samma strategi när det gäller riskerna i världsekonomin. Det kan sluta illa.

Under strecket
Publicerad

Scen ur den uppmärksammade filmen "The Big Short" med bland andra Steve Carell och Ryan Gosling i huvudrollerna.

Foto: Jaap Buitendijk/AP

Scen ur den uppmärksammade filmen "The Big Short" med bland andra Steve Carell och Ryan Gosling i huvudrollerna.

Foto: Jaap Buitendijk/AP
Scen ur den uppmärksammade filmen "The Big Short" med bland andra Steve Carell och Ryan Gosling i huvudrollerna.
Scen ur den uppmärksammade filmen "The Big Short" med bland andra Steve Carell och Ryan Gosling i huvudrollerna. Foto: Jaap Buitendijk/AP

Det fanns länge en vanlig myt när det gäller den finanskris som inleddes 2007: ingen såg den komma. Så låter det i alla fall ofta när högt uppsatta ekonomer och politiker står för historieskrivningen. Motivet bakom att sprida dessa sagor är förstås rent mänskligt: ”eftersom alla hade noll koll så kan ingen påstå att jag gjorde bort mig.”

Tyvärr är sanningen inte riktigt så generös.

Att det fanns människor som såg galenskaperna på långt håll är bioaktuella filmen ”The Big Short” en påminnelse om.

Men det var inte bara ett antal hedgefondsförvaltare på Wall Street som var på alerten. Det fanns faktiskt också gott om välrenommerade ekonomer som försökte göra världen uppmärksam på faran.

Problemet var att de lika gärna hade kunnat plinga i glaset och försöka ta ordet i ett tält med tusen öldrickande tyskar.

Annons
Annons

Problemet var att de lika gärna hade kunnat plinga i glaset och försöka ta ordet i ett tält med tusen öldrickande tyskar. Utan mottaglig publik jobbar även briljanta talare i hopplös motvind.

Tyvärr verkar historien upprepa sig.

En av de som faktiskt såg riskerna i världsekonomin öka under åren fram till 2007 var kanadensaren Bill White, då på Bank of International Settlements, idag rådgivare åt OECD.

De senaste åren har han fortsatt att varna, liksom hans forna kollegor på BIS med chefsekonomen Claudio Borio i spetsen.

Deras budskap har varit att lösningen på krisen, nollräntor och ännu mer skulder, riskerar att göra saker värre.

Även denna gång tycks de prata för döva öron.

När Bill White i samband med toppmötet i Davos summerade lägeti världsekonomin för brittiska tidningen The Telegraph kunde hans budskap få vem som helst att börja kallsvettas.

Bill White menar att läget är värre än 2007. Skulderna som bara fortsatt att öka har nu nått sådana nivåer runtom i världen att de riskerar att utlösa en kris. Samtidigt är centralbankernas ammunitionslager tömt.

De så kallade tillväxtmarknaderna som Kina och Brasilien var tidigare var en ljuspunkt men har nu blivit en del av problemet eftersom nollräntepolitiken ledde till att västvärldens skuldsjuka spreds som ett luftburet virus över jorden.

I OECD-området summerar privata och offentliga skulder till 265 procent av BNP, upp 35 procentenheter sedan 2007. På tillväxtmarknaderna är motsvarande siffra 185 procent av BNP också 35 procent högre än före krisen.

Bill White pratar om att massiva skuldnedskrivningar – alltså att de som lånat ut pengar gör stora förluster – kommer att bli oundvikliga. Det är enligt Bill White bara en fråga om detta kommer att ske under ordnade eller ”oordnade” former. Exakt hur de ”oordnade” scenariot ser ut är nästan för obehagligt att forska vidare i.

Annons
Annons

I efterhand menar han, och andra kritiker, att centralbankerna skulle ha låtit bli att agera på den låga inflationen efter krisen istället för att som svenska Riksbanken och många andra jaga efter en undflyende skugga.

Nu befinner sig centralbanker i en fälla: höjs räntorna riskerar det att utlösa en kris. Höjs de inte kan krisen bli ännu värre.

Höjs räntorna riskerar det att utlösa en kris. Höjs de inte kan krisen bli ännu värre.

Bill Whites förslag till lösning: de folkvalda måste sluta överlåta den ekonomiska politiken till centralbankerna och satsa på enorma infrastruktursatsningar som kan bryta dödläget genom att skapa verklig uthållig tillväxt istället för tomma kreditkalorier.

Även denna gång möts Bill Whites rop av makthavare med händerna för ögonen. Han och andra kan förstås ha helt fel i sin pessimistiska syn. Har de rätt lär historiens dom över 2000-talets ekonomiska politik bli mycket hård.

Läs andra texter av Andreas Cervenka härsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons