Annons

Charmoffensiv ska dämpa svensk kritik mot Kina

Kinas ambassadör Gui Congyou på plats i Visby under Almedalsveckan.
Kinas ambassadör Gui Congyou på plats i Visby under Almedalsveckan. Foto: Simon Rehnström

Kinas ambassadör är på charmoffensiv i Visby. Målet är att övertyga svenska företag som att hans land är en demokrati som de tryggt kan göra affärer med utan risk för avlyssning.

Under strecket
Publicerad

Gui Congyou.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 2

Förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina.

Foto: CCTVBild 2 av 2

Det är tydligt att Kina ser den växande kritiken mot landet som ett problem. När ambassadören Gui Congyou talade inför ett 100-tal svenska affärsmän i Visby var budskapet att Kina inte är ett hot, utan en vänligt sinnad socialistisk demokrati.

– Vi är här för att berätta om framstegen i Kina, men det sker mot en bakgrund av många opinionsbildare och medier som attackerar Kina för en påstådd brist på demokrati, och politiker som alltid framställer Kina som ett hot, säger han när SvD intervjuar honom senare samma dag.

Listan på kritik kan göras lång. Förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina trots att det är synnerligen omtvistat om han begått de brott han anklagas för.

Naturligtvis har det kinesiska samhället som alla andra länder problem.

SvD har rapporterat om omfattande övergrepp mot den uiguriska minoriteten. Filmen Letter from Masanjia beskriver fångläger där straffarbetare lever under slavliknande förhållanden.

Men allt det här är enlig den kinesiska ambassadören ”grova överdrifter” eller rena felaktigheter.

Annons
Annons

Gui Congyou.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

– Naturligtvis har det kinesiska samhället som alla andra länder problem. Men man bör inte att blåsa upp proportionerna, säger han.

Enligt Gui Congyou är det vissa grupper och vissa journalister (han nämner inga namn) som står för den här kritiken.

– Oavsett vilka beslut den kinesiska regeringen eller kommunistpartiet tar för det kinesiska folkets bästa, har de här grupperna bara kritiska ord att komma med.

Men när det gäller mänskliga rättigheter kommer kritiken från en rad oberoende källor. Hur kan det komma sig att den är så omfattande om det inte stämmer?

– Egentligen borde frågan ställas till kritikerna. Som jag ser det går de emot människors vilja och går emot tidens trend. Jag hoppas att de istället kan se vad som händer i Kina och bli en del av landets utveckling.

Ambassadören beskrev i sitt tal Kina som en "socialistisk demokrati", något som kan vara svårt att förstå för någon som tänker på det svenska systemet, speciellt som det finns omfattande rapportering om att regimkritiker fängslas för sina åsikter.

– Grunden är all makt finns hos folket. De väljer representanter till folkkongresserna, som i sin tur utser olika befattningshavare. Den som påstår att Kina inte har demokrati avslöjar bara sin okunnighet, säger han.

Gui Congyou.
Gui Congyou. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina.

Foto: CCTVBild 1 av 1

Kan du förklara hur det går ihop med kommunistpartiets ledande roll? Väljarna kan ju inte rösta bort partiet i ett val.

– Kommunistpartiet är det styrande partiet i Kina. Det står inskrivet i konstitutionen och det kinesiska folket omfamnar partiets ledarskap, säger Gui Congyou.

Ambassadören upprepar ett krav som ofta kommer från den kinesiska regeringen, att omvärlden ska sluta lägga sig i det man ser som landets inre angelägenheter.

– Det svenska politiska systemet är baserat på det svenska folkets önskan, och vi tänker inte blanda oss i eller kommentera ert system. På samma sätt hoppas vi att våra svenska vänner kan se på vårt politiska system med ett öppet sinne istället för att försöka tvinga på oss det svenska systemet.

Trots att ambassadören självmant tar upp mänskliga rättigheter och demokrati tonar han sedan ner hur kritiken påverkar affärerna mellan Kina och Sverige.

– På seminariet var det ett par personer som ställde konstiga frågor, men de allra flesta ville höra mer om hur de kan samarbeta med Kina.

Men ser du ändå en risk att svenska företag tvekar inför en investering i Kina på grund av allt detta?

– Min bild är att de flesta företagsledare vill göra affärer i Kina och de tror inte på de här vinklade anklagelserna.

Det är tydligt att Kina förväntar sig att svenska företag ska fortsätta göra affärer i landet, trots den enligt ambassadören orättvisa kritiken.

– Om handeln mellan Sverige och Kina fortsätter att växa i samma takt som nu kan den fördubblas på fem år, säger han.

Förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina.
Förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina. Foto: CCTV
Annons
Annons

Parallellt med kritiken om brott mot mänskliga rättigheter kämpar Kina också med ständiga uppgifter om att produkter från Huawei och andra tech-företag används för att spionera. SvD har rapporterat om åtskilliga incidenter som tyder på att produkterna inte är säkra.

Bland annat har SvD talat med en säkerhetsexpert som personligen sett ett intrång göras i ett telekomnät från en kinesisk adress.

Men den kinesiska ambassadören avfärdar uppgifterna som grundlösa rykten.

– Det finns inte ett enda tillfälle där uppgifter läckt ut för att man använd kinesiska produkter. Till kritikerna säger jag, lägg fram bevis.

Den lag som förpliktigar kinesiska medborgare att bistå säkerhetsmyndigheterna vid behov har enligt Gui Congyou tolkats alltför brett. Den innebär enligt ambassadören inte att Huawei måste hjälpa staten att spionera.

– Det handlar om att relevanta medborgare måste hjälpa myndigheterna vid när det finns ett specifikt säkerhetshot. Det skiljer sig inte från lagstiftningen i många andra länder.

Kritiker menar dock att redan existensen av lagen skapat en osäkerhet som skadar Kinas näringsliv. Och det bli inte bättre av rapporter om att Kina rutinmässigt installerar spionappar på besökares mobiler.

Gui Congyou medger att Kina påverkas av handelskriget med USA, men han hävdar att den kinesiska ekonomin kommer att klara även en utdragen konflikt.

– Tullar kommer naturligtvis att påverka Kinas exportföretag negativt. Men man måste komma ihåg att Kina inte är lika beroende av export som vi var för några år sedan. I dag står inhemsk konsumtion för 80 procent av den ekonomiska tillväxten. Vi vill inte ha ett handelskrig, men vi har en så stark ekonomi att vi kan stå stå emot det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons