Annons

Chatt i app bevis mot terrormisstänkt

En chattkonversation i appen Telegram finns med i bevisningen mot den man i Västsverige som är misstänkt för stämpling till terroristbrott. Vapen och måltavlor diskuteras i chatten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Under strecket
Publicerad
Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Foto: Adam Ihse/TT

Bevisningen liknar den som för tillfället prövas i det stora terroristmålet i Stockholm.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Ekot att uppgifterna är intressanta.

– Vi har sett den här utvecklingen med att framför allt Telegram används som en plattform för att sprida propaganda, sprida råd och också eventuellt diskutera planer om attentat, säger Magnus Ranstorp, forskningsledare på Försvarshögskolan.

Det var i december som polisen slog till mot flera fastigheter i Västsverige, bland annat i Lilla Edet. Vid den insatsen greps en man som nu är häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Jag kan säga så mycket som att en del av utredningen nu handlar om att man går igenom beslagtagna telefoner och datorer.

Stämpling är en form av förberedelse till brott. Det kan innebära att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott.

Åklagaren Henrik Olin vill inte kommentera det nya påståendet:

– Jag kan säga så mycket som att en del av utredningen nu handlar om att man går igenom beslagtagna telefoner och datorer för att leta efter kommunikation, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons