Annons

”Precis det som väljarna avskyr kan hända”

8 frågor och svar. Donald Trump valdes i veckan till presidentkandidat på republikanernas konvent, men många frågor kring honom och partiet återstår. SvD:s korrespondenter Erik Bergin och Karin Henriksson chattade med läsarna på torsdagen – här är ett urval av frågorna och svaren.

Under strecket
Publicerad
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 2
Foto: Mary Altaffer/APBild 2 av 2

1 / 8

Varför ställer Trump ens upp som kandidat? Vilka svenska partier skulle kandidaterna platsa i? Och har vansinnesattacken i Orlando gynnat någon av dem? SvD:s utrikeskorrespondenter har svarat på läsarfrågor:

Foto: Carolyn Kaster/AP
Foto: Mary Altaffer/AP

Jag hörde att Donald Trump var nära att pussa Mike Pence. Vad var det egentligen som hände? Finns det tv-bilder eller kort på det? /Minna

Karin Henriksson: Hej Minna, ja, detta är något som alla har roligt åt! Ser just att Google räknat ut att sökningarna på "air kiss" steg med 2800 procent (men kan ju bero på att inte så många sökte innan...). Hursomhelst är detta ännu ett exempel på att Trump inte är någon "normal" presidentkandidat. Han förstörde själv Mike Pence första inträde på scenen genom att prata själv och sedan försvinna; nu skulle han visa sitt stöd och hade då inte förstått att en presidentkandidat ska ta tag i vicepresidentens arm för att göra en gemensam segergest.

Annons
Annons

Mycket media på plats utanför Trump tower, Donald Trumps högkvarter i New York.

Foto: Andres Kudacki/APBild 1 av 1

2 / 8

Mycket media på plats utanför Trump tower, Donald Trumps högkvarter i New York.
Mycket media på plats utanför Trump tower, Donald Trumps högkvarter i New York. Foto: Andres Kudacki/AP

Hur kan det gå så bra för Trump när ni i media hatar honom så mycket? Inte ens Fox news ville ju ha honom som kandidat? /Martin

Erik Bergin: Hej Martin. Jag är inte säker på att vare sig amerikanska eller andra journalister "hatar" Trump direkt, även om det kanske finns de som gör det, snarare har de konstaterat att han är en väldigt annorlunda kandidat som drivit en mycket okonventionell kampanj. Trots det har han vunnit nomineringen, vilket beror på det jag svarade på en annan fråga tidigare – ett stort missnöje med det politiska etablissemanget i Washington, men även missnöje med saker som Obamas sjukvårdsreform Obamacare och annan politik många konservativa tycker går åt fel håll.

Annons
Annons

Hillary Clinton träffade statminister Stefan Löfven i New York 2014.

Foto: Pontus Höök/TTBild 1 av 1

3 / 8

Hillary Clinton träffade statminister Stefan Löfven i New York 2014.
Hillary Clinton träffade statminister Stefan Löfven i New York 2014. Foto: Pontus Höök/TT

Om man skulle placera in Hillary och Trump i svenska partier, var hamnar dom? /Andres

Karin Henriksson: Hej Andres! Det där är oerhört svårt att svara på och jag tror inte att någon vågar sig på det. Men, det klart att Demokraterna står för en mer "svensk" eller "skandinavisk" syn på skatter, socialpolitik, invandring; men med Republikanerna är det svårare i år i och med att Donald Trump har nya och udda och främlingsfientliga förslag – som ju jämförs med de nya populistiska strömningarna i flera europeiska länder.

Annons
Annons

Donald Trump tillsammans med fru, barn och barnbarn.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

4 / 8

Donald Trump tillsammans med fru, barn och barnbarn.
Donald Trump tillsammans med fru, barn och barnbarn. Foto: Richard Drew/AP

Kommer Trump att skapa en ny politisk dynasti i USA? /Martin

Karin Henriksson: Först måste han ju vinna. Men, ja, Donald Trump har gett sina barn en mycket större roll än någon annan kandidat. Recensionerna efter talen har varit bra och i synnerhet dottern Ivanka är en viktig rådgivare. Förlorar han betyder ju det att även barnen är ansvariga för förlusten och då kan det ta tid för dem att komma igen.

Annons
Annons

Donald Trump lanserade sin kandidatur den 15 juni 2015.

Foto: Cliff Owen/APBild 1 av 1

5 / 8

Donald Trump lanserade sin kandidatur den 15 juni 2015.
Donald Trump lanserade sin kandidatur den 15 juni 2015. Foto: Cliff Owen/AP

Varför ställer Trump ens upp som kandidat? Jag förstår verkligen inte det. Vad har han egentligen att vinna på det? Om han blir president kommer han väl knappast kunna leverera det han lovat, och om han förlorar kommer han ju alltid ses som en förlorare. Jag kan verkligen inte förstå, hjälp mig! /Louise

Erik Bergin: Hej Louise. När han lanserade sin kandidatur för ett drygt år sedan trodde många att det var en ploj. Nu när han tagit nomineringen så framstår hans försök att nå Vita Huset förstås som mera seriöst. Trump verkar drivas av ego till stor del, men jag tror också att han – och miljoner andra amerikaner – ärligt känner och tycker att USA är på väg åt fel håll, och att han vill göra något åt det. Hans ekonomiska politik är helt orealistisk, och som du säger kommer han inte att få igenom den i kongressen i sitt nuvarande skick. Men det är det heller ingen som tror, utan det bli alltid förhandlingar och kompromisser. Få tror heller att exempelvis muren mot Mexiko kommer att byggas.

Annons
Annons

Anhängare till Trump på republikanernas konvent i Cleveland.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

6 / 8

Anhängare till Trump på republikanernas konvent i Cleveland.
Anhängare till Trump på republikanernas konvent i Cleveland. Foto: Evan Vucci/AP

Varför säger många av Trumps supporters att de älskar kapitalism men är emot den fria handeln? Själv trodde jag fria handeln var en väldigt viktig bas för kapitalism. Är inte det lite motsägande?

Erik Bergin: Jo, många anser att det är motsägelsefullt. Men många av Trumps kärnväljare är vita män i undre medelklassen som drabbats hårt ekonomiskt av att industrijobb försvunnit, och den utflyttningen tillskrivs, med viss rätt, frihandeln. Men, som du påpekar, frihandel är samtidigt en motor för att skapa nya jobb och ingen seriös ekonom tror att Trump kan få tillbaka de fabriks- och gruvjobb som sedan länge är borta.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

7 / 8

Foto: Andrew Harnik/AP

Tror ni att Hillary kommer kunna mobilisera Sanders kärntrupper att gå och rösta? Vad verkar för detta och vad verkar mot detta? /Fredrik

Karin Henriksson: Fredrik, det blir en av valhöstens stora frågor. Det som talar emot är att Bernieväljarna avskyr det som Hillary stått för, alltså Wall Street, insiderpolitiker i årtionden, ljum ideologiskt. Det som talar för är att det bara finns två partier och att valet borde vara lätt för den som kallar sig demokrat (inte lika självklart på andra sidan, som bekant). Hillary har ju tagit till sig en del av Bernies ståndpunkter och "Hillarys Clintons parti" är inte "Bill Clintons parti" och hon har skärpt retoriken när det gäller ekonomisk rättvisa med mera. Till saken hör att Demokraterna har större chans att vinna om de får upp valdeltagandet, så Hillarystaben jobbar hårt på det ute i delstaterna.

Annons
Annons
Foto: Loren Elliott/APBild 1 av 1

8 / 8

Foto: Loren Elliott/AP

Vansinnesattacken på nattklubben Pulse, har den gynnat eller missgynnat någon av kandidaterna? /Anders

Erik Bergin: Hej Anders. Den borde gynna Trump eftersom han backar upp rätten att bära vapen och den rätten är central hos många amerikaner, särskilt utanför storstäderna. I det korta perspektivet verkade Trump schabbla bort sin chans just efter Pulseattacken, eftersom han gick så långt i sitt stöd för Andra tillägget i konstitutionen att till och med NRA (vapenlobbyn) tyckte att han överdrev (Trump sa att besökarna på klubben själva borde ha varit beväpnade, vilket NRA:s chefsstrateg Chris Cox inte tyckte var en bra idé).

Men de här terrordåden och masskjutningarna i Europa och USA sägs ändå gynna Trump, tror en hel del statsvetare. Samtidigt handlar det förstås om vilken inställning amerikaner har till de båda kandidaterna på förhand. Tror man att Clinton är rätt val så är jag inte säker på att det Trump säger efter Orlando spelar så stor roll, och tvärt om.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons