Annons

”Svartnade för ögonen” – chaufförens första vittnesmål

Tre ungdomar omkom och 38 personer skadades i en bussolycka i Härjedalen. Nu pågår rättegången mot busschauffören i Borås tingsrätt. Arkivbild.
Tre ungdomar omkom och 38 personer skadades i en bussolycka i Härjedalen. Nu pågår rättegången mot busschauffören i Borås tingsrätt. Arkivbild. Foto: Nisse Schmidt/TT

Tre elever omkom och 38 personer skadades. Rättegången mot busschauffören med skolelever som körde av vägen för snart två år sedan fortsätter. På rättegångens femte dag berättar chauffören om händelsen.

– Jag drar i ratten så mycket som möjligt uppåt, sen svartnade det, säger han i rätten, enligt Borås Tidning.

Under strecket
Elias Arvidsson / TT
Publicerad

Det var i april 2017 som en skolklass och deras lärare var på väg från Skene i Västergötland till Klövsjö i södra Jämtland för att åka skidor. På vägen dit körde bussen av vägen. Tre elever omkom och 38 personer skadades.

Chauffören som står åtalad för bland annat vållande till annans död berättar nu för en fullsatt rättegångssal om vad som hände.

– Det kom ett gupp, sen svajade bussen till och gick ner på höger sida. Men den gick inte ner direkt. Jag ser vägen framför mig, sen går högerhjulet ut nedanför kanten. Det svartnade för ögonen för mig, säger busschauffören, enligt BT.

Chauffören har nekat till brott men kan inte förklara vad som gjorde att bussen körde av vägen. Han var utvilad och inte hungrig och hade sänkt hastigheten på grund av tjälskott i vägen, berättar han. Åklagarsidan frågar om han kan förklara varför bussen svajade.

– Det kan jag inte, men det var ju de tjälskadorna som var innan, säger han enligt P4 Sjuhärad.

Ett av åklagarens påståenden är att chauffören var trött och oaktsam. Under dagen ska även en sömnexpert uttala sig. Chauffören själv säger att han sov gott på natten och hade vilat före resan. Han säger att han inte somnade bakom ratten.

– Nej nej nej, jag somnade inte, säger han.

Utöver vållande till annans död misstänks chauffören för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Förhandlingarna i Borås tingsrätt ska enligt plan pågå till och med den 27 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons