Annons

Chef som läckte namnen på kvinnorna omplaceras

Verksamhetschefen på Södersjukhusets akut flyttas från sin tjänst till följd av SvD:s granskning. Flera kvinnor ville larma anonymt, men deras namn hamnade istället hos den manlige läkare de pekade ut för en rad allvarliga anklagelser, efter att Urban Säfwenberg läckt namnen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
Foto: Erik Nylander/TT

Södersjukhuset avskedar den manlige läkaren som anklagats av flera kvinnor, han står dessutom åtalad för våldtäktsförsök sedan i början av januari.

Under SvD:s granskning har stark kritik förts mot Urban Säfwenberg, verksamhetschef på akuten för över 400 anställda efter att han läckt namn på kvinnorna som larmade.

Även han får nu lämna sin tjänst, var han placeras är oklart.

”Urban Säfwenberg är inte längre verksamhetsområdeschef för akutmottagningen för vuxna. Han har kvar sin anställning vid Södersjukhuset och kommer att få andra uppgifter. Södersjukhuset kan inte i nuläget meddela vilka uppgifter det rör sig om”, skriver sjukhusets presstjänst.

När sju kvinnor i början av 2018 larmade om den åtalade läkarens beteende och krävde åtgärder på arbetsplatsen, så gick Säfwenberg istället till den utpekade läkaren och gav honom namnen på de kvinnor som larmat.

Annons
Annons

– Det visar varför det är så oerhört svårt att vittna som kvinna. Det är ju ingen som vill vittna mot en kollega, det är inte en önskvärd situation för någon. Väljer man att göra det så har arbetsgivaren ett ansvar att visa respekt och mod att uppgifterna tas på allvar, sa sjuksköterskan Anna Leijon, tidigare anställd på Södersjukhuset, till SvD.

När SvD konfronterade Säfwenberg med uppgifterna vidhöll han att han fick lämna ut namnen, kvinnorna hade gett sin tillåtelse. Men det stämmer inte, ingen av dem hade blivit tillfrågad.

Sjukhusets vd kallade det först för en kommunikationsmiss, men har nu istället offentligt bett om ursäkt för hur man hanterat larmen.

Enligt Södersjukhuset flyttas alltså Säfwenberg och en tillförordnad chef kommer att ta över akutverksamheten.

"Vi tar nu till kraftfulla åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, de berörda medarbetarna har avskedats, vi tillsätter en tillförordnad verksamhetschef vid akuten och samtidigt genomför vi utbildningsinsatser och utreder situationen vid akutmottagningen", säger vd Mikael Runsiö.

Den manlige läkaren som pekats ut av flera kvinnor nekar till att han begått brott enligt åtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons