Annons

Cheferna flyr Hörby efter att SD tog över makten

Jimmie Åkesson i Hörby under Sverigedemokraternas valturné.
Jimmie Åkesson i Hörby under Sverigedemokraternas valturné. Foto: Johan Nilsson/TT

Toppcheferna flyr Hörby kommun, skriver Skånska Dagbladet. Sedan SD tog makten i höstas har 19 chefer sagt upp sig eller slutat, enligt tidningen.

Under strecket
Publicerad

I skånska Hörby blev Sverigedemokraterna största parti i höstens kommunalval. Sedan dess har chefsavhoppen duggat tätt.

Kommundirektören, samhällsbyggnadschefen, näringslivschefen, fastighetschefen och planerings- och utvecklingschefen är några av dem som lämnat sina tjänster.

Enligt Skånska Dagbladet har 19 chefer och verksamhetsansvariga slutat, eller sagt upp sig, sedan valet i höstas. En av dem som nyligen aviserat att han slutar är Tomas Ringberg, chef för kultur-, fritids- och utbildningsförvaltningen.

Hörby kommun har beslutat om stora nedskärningar i hemspråksundervisningen. För några veckor sedan klubbades också en ny policy för hemspråksundervisning.

Policyn, som enligt Lärarnas riksförbund bryter mot skollagen, kritiseras av många lärare i kommunen men Tomas Ringberg har inte uttalat sig i turerna kring Hörbys hemspråksundervisning.

– Jag kommenterar inte mina uppdragsgivare, säger han till Skånska Dagbladet.

Enligt den politiska oppositionen tappar kommunen nu tunga tjänstemän med värdefull kompetens. Oppositionen tecknar en bild av en chefsflykt som bottnar i att den politiska ledningen inte respekterar tjänstmännens jobb.

Annons
Annons

– Det är faktiskt så att man vill gå in och styra chefernas jobb, säger oppositionspolitikern Lillemor Widh (S) till SvD.

Hörbys kommunalråd, Cecilia Bladh in Zito (SD), tycker inte att chefsavhoppen är dramatiska eller bekymmersamma. Hon säger att det är naturligt att tjänstemän byter jobb och går vidare i sina karriärer.

– Det händer att folk slutar. Och många av de cheferna som har sagt upp sig har varit där i fem eller sju, åtta år, säger hon till SvD.

Det är ju väljarnas vilja att det ska bli en förändring här i byn och det är det som håller på att ske.

19 chefer slutar, är det många?

– Det kan jag inte uttala mig om. Jag har inte någon statistik över hur det ser ut i andra kommuner.

Oppositionen påstår att ni detaljstyr tjänstemän, vad säger du om det?

– Det vi vill göra är att styra. Och det är väldigt stor skillnad på att detaljstyra och styra, säger Cecilia Bladh in Zito.

Hörbys nya politiska ledning har bland annat infört en ny delegationsordning, som innebär att vissa beslut som tidigare låg på tjänstemannanivå flyttats till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Anledningen är enligt Cecilia Bladh in Zito att Hörby kommun befinner sig i en svår ekonomisk situation.

– Det handlar inte om att vi inte har något förtroende för våra tjänstemän, säger hon och förklarar att den politiska ledningen varken har tid, ork eller vilja att detaljstyra tjänstemännen.

– Men det är ett nytt styre och det är naturligt att det märks ute i leden. Och det är väl bara bra att det gör det, för det är ju väljarnas vilja att det ska bli en förändring här i byn och det är det som håller på att ske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons