Annons

Chefläkaren om stressen: ”Är inte mer ansträngt nu”

Maria Carlsson och Malin Selin, chefsjuksköterskor på akuten, och Karin Malmqvist, chefläkare på Danderyds sjukhus.
Maria Carlsson och Malin Selin, chefsjuksköterskor på akuten, och Karin Malmqvist, chefläkare på Danderyds sjukhus. Foto: Adam Wrafter

Stress och bristande patientsäkerhet tillhör vardagen på akutavdelningen på Danderyds sjukhus enligt vårdpersonalen. Men chefläkaren Karin Malmqvist säger att situationen förbättrats.

Under strecket
Publicerad

SvD följde kirurgspecialisten Jennie Engstrand under ett jourpass på akuten.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

I ett unikt reportage har SvD följt kirurgspecialisten Jennie Engstrand under ett 16 timmar långt jourpass på akuten på Danderyds sjukhus. Hon säger att hög arbetsbelastning och brist på vårdplatser hotar patientsäkerheten.

Även sjuksköterskor har, i SvD, beskrivit en tuff arbetssituationen på sjukhusets akutavdelning. Arbetsbelastningen leder till att personer som söker sig till akuten med mindre allvarliga besvär kan få vänta många timmar på att få hjälp.

Flera i vårdpersonalen säger att situationen försämrats de senaste åren. Men Karin Malmqvist, chefläkare på Danderyds sjukhus, säger att läget faktiskt förbättrats.

– Belastningen nu är som den brukar vara på sommaren. Om vi tittar flera år tillbaka i tiden så var det minst lika ansträngt då. Det fanns patienter som låg i korridorerna och mellan akutmottagningarna. Så det är inte mer ansträngt nu än tidigare somrar.

Vi förskönar ingenting.

Maria Carlsson, en av akutens chefsjuksköterskor, säger att det inte går att förhindra att det ibland blir väldigt stressigt eftersom patientinflödet varierar kraftigt.

Annons
Annons

SvD följde kirurgspecialisten Jennie Engstrand under ett jourpass på akuten.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

– Om det kommer exempelvis 20 personer med hjärtinfarkt på en timme så är vi inte bemannade för det. Vi kan inte styra inflödet.

Hon säger att en orsak till den stundtals höga arbetsbelastningen på Danderyds sjukhus är bristen på sjuksköterskor.

– Bristen blir påtaglig på sommaren när alla ska få sin semester, men vi försöker plussa på med undersköterskor, säger Maria Carlsson.

SvD följde kirurgspecialisten Jennie Engstrand under ett jourpass på akuten.
SvD följde kirurgspecialisten Jennie Engstrand under ett jourpass på akuten. Foto: Simon Rehnström

Finns det en risk att ni blir mindre attraktiva som arbetsgivare efter SvD:s artiklar?

– Det tror jag inte. Samma dag som artikeln kom ut så var det fem stycken som sökte på vår annons. Jag vet inte om de läst texten eller inte. Problematiken med överbelamring på akuten finns, men vi berättar för de sökande hur det är. Vi förskönar ingenting.

Eva Norell, timanställd sjuksköterska på Danderydsakuten, säger till SvD att det ibland är så stressigt att sjuksköterskorna inte hinner rapportera mindre avvikelser, vilket de är skyldiga att göra.

– Vi har nåtts av synpunkten att man inte hinner skriva avvikelser. Men vi uppmanar alltid våra medarbetare att skriva dem, och vi har en bra dialog med våra medarbetare, säger Malin Selin, chefsjuksköterska på akuten.

Karin Malmqvist säger att en rad åtgärder lett till förbättrad arbetssituation på akuten. Bemanningen har stärkts, och sjukhusets olika avdelningar samarbetar bättre för att hitta lediga vårdplatser.

– Det har blivit betydligt lugnare efter att vi ändrat våra arbetssätt under året. Det finns en stark samverkan mellan klinikerna och akuten. Vi träffas varje dag klockan ett och går igenom fördelningen av patienter och hjälps åt.

Är patientsäkerheten hotad på akuten?

– Vi har inte fler avvikelser än tidigare. Om det är en hög belastning så får vissa patienter vänta längre. Vi lägger bara in 30 procent av patienterna på akuten, de som är sjukast, och dem prioriterar vi alltid, säger Karin Malmqvist.

Efter reklamen visas:
Är patientsäkerheten hotad på Danderyds sjukhus
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons