Annons

Patricia Hedelius:Chefsjakten i Nordea och Swedbank ett hot mot SEB

Nordea och Swedbank sneglar mot SEB när de ska rekryterar nya vd:ar.
Nordea och Swedbank sneglar mot SEB när de ska rekryterar nya vd:ar. Foto: TT

Två av favoriterna till vd-posten i Swedbank respektive Nordea finns hos konkurrenten SEB. Samtidigt vill nog största ägaren i Nordea undvika en svensk på vd-posten, och man måste sannolikt även byta finanschef för att kunna toppa laget.

Under strecket
Publicerad

Det blir ingen lätt uppgift för Nordea att rekrytera en ny vd då konkurrenten Swedbank också ska hitta en ny högsta chef. Fem av Nordens sex största banker har antingen nyligen bytt vd eller ska hitta en ny.

Nordea står som femte storbank och kom sist i kön att hitta en högsta chef, framför sig har man Swedbank.

Svag lönsamhet, missade förväntningar och därtill en dalande aktiekurs har präglat Casper von Koskulls vd-tid – och få var förvånade när beskedet kom att han snart lämnar.

I Nordea har besparingsprogrammen avlöst varandra utan att lönsamheten tagit fart. En svår fråga för en ny vd är om det är kostnaderna som är roten till det onda eller om det helt enkelt är så att Nordea är dåligt på att driva bankaffärer. Det är svårare att hitta en vd med förmågan att få de anställda att excellera i affärsmannaskap och aktien att flyga än att hitta en ny spargeneral.

Swedbanks behov ser lite annorlunda ut. Trots dubbla skandaler, först med tidigare Swedbankchefers fastighetsaffärer som ledde till finanschefens Göran Bronners och vd Michael Wolfs sorti, nu med penningtvätts haveriet i Baltikum som kostar deras efterträdare Birgitte Bonnesen jobbet, så går faktiskt banken riktigt bra. Den svenska verksamhetens lönsamhet är inte bara utan anmärkning utan bäst i branschen. I och med rekryteringen av Göran Persson, med begränsad bankkunnighet men stor krishanteringskunskap som nu ordförande, ser banken mer ut att behöva en komplett bankperson med ledaregenskaper.

Annons
Annons

Tillförordnad vd i Swedbank är finanschefen Anders Karlsson. Det finns en liten möjlighet att han skulle kunna bli ordinarie vd. Men samtidigt så beskrivs han som en bättre finanschef än vd. Det är ganska tomt med andra kandidater internt. Då blir det intressant att leta framgångsrika chefer hos konkurrenterna istället.

Ständiga kronprinsar brukar vara lättövertalade om det ligger ett kungarike i potten.

Handelsbankens kris och starka kultur gör banken iskall som rekryteringsbas. Men chefer i SEB är högvilt. Vd Johan Torgeby har tillsammans med sin ledning lyckats väl med både lönsamhet och balansera penningtvättsproblemssmitta i sin baltiska verksamhet. Torgeby hade dessutom flera vassa kollegor som tävlade med honom om att ta över efter Annika Falkengren, däribland Christoffer Malmer och Mats Torstendahl. Ständiga kronprinsar brukar vara lättövertalade om det ligger ett kungarike i potten. Om så sker, skulle det vara en förlust för SEB.

Andra lämpliga kandidater som gärna nämns i spekulationerna till att bli parhäst med Göran Persson är Jens Henriksson, vd på Folksam, och Skandias vd Frans Lindelöw. Samtliga nyss nämnda torde även stå på Nordeas lista över möjliga vd-kandidater och då ser Malmer ut som favorit.

Men för Nordea finns det ett hinder: nationalitetsfrågan. Nordeas nya ordförande är svensken Thorbjörn Magnusson. När han tillträdde slutade Lars G Nordström som vice ordförande och lämnade styrelsen. En bidragande orsak till sortin just då kan ha varit att det var lite svårt att kommunicera på hemmaplan att styrelsens toppgarnityr i finska banken skulle bestå av två svenskar.

Annons
Annons

Svenska vd-kandidater torde ha en uppförsbacke i Nordea under Thorbjörn Magnusson. Därmed kan Handelsbankens tidigare vd, dansken Frank Vang-Jensen som gjort ny karriär i Nordea, få ett innerspår i rekryteringsprocessen. Men även Topi Manner kan vara aktuell. Han lämnade Nordea som chef för privatbanken i fjol för vd-jobbet på Finnair.

En ny vd räcker inte för att återuppbygga förtroende för Nordea.

Det finns även en handfull nordiska bubblare till bankernas tomma vd-stolar, bland andra Danske Banks Sverige-chef Berit Behring eller kollegan och förmögenhetschefen Jacob Aarup-Andersen. Den sistnämnda stoppades dock av danska finansinspektionen från att få vd-jobbet på grund av bristande kompetens. En vd-spekulation är inte heller fullständig utan att nämna SAS vd Rickard Gustafsson.

Nordeas styrelse letar sannolikt bredare än Swedbank och även utanför Norden. Men inte heller här får man vara först att välja. Danske Bank rekryterade nyligen nederländska ABN Amros privatkundschef, Chris Vogelzang, som vd.

För att ytterligare komplicera rekryteringen av en ny vd till Nordea kan banken även behöva en ny förmåga på den viktiga positionen finanschef. Christopher Rees, som internrekryterades så sent som i början på 2018, ses vid sidan av von Koskull som delansvarig för många av de bommade prognoserna och har blivit något av ett rött skynke för marknaden.

En ny vd räcker inte för att återuppbygga förtroende för Nordea. Utan finanschefsbyte blir det lite som att Nordea vill ta medalj i frisim men med en arm i mitella.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons