Annons
Kommentar

Teresa Küchler:Chirac var den gamla skolans sista president

Jacques Chirac var Frankrikes president från 1995 till 2007.
Jacques Chirac var Frankrikes president från 1995 till 2007. Foto: Francois Mori /AP

Chirac var kanske den siste franske presidenten av klassiskt snitt: en lätt grånad landsfader och beundrad statsman som lätt förde sig i världens maktkorridorer och finkulturella salonger, och beundrades av ett folk som inte visste om eller åtminstone inte låtsades om att även presidenter är människor. Några av dem är till och med brottslingar.

Under strecket
Publicerad

Chirac var statschef under de sista åren innan smartphones och sociala medier invaderade allas vår vardag och började sprida även franska presidenters småtråkiga, småskitiga och ibland småaktiga mänsklighet. Det var något som hans efterträdare Nicolas Sarkozy och François Hollande däremot fick känna på, när deras äktenskapliga snedsteg, smutsiga skilsmässor och förlupna, nedlåtande kommentarer om ”vanligt folk” fångades i mediebruset och blev allmängods.

Och såklart visste alla om att Chirac hade affärer med olika kvinnor – elaka tungor gav honom epitetet ”fem minuter med dusch inkluderat”, om hans påstått stressiga, sexuella bravader.

Men dessa var inte rykten som på något sätt påverkade hans politikerkarriär.

Under Chiracs presidenttid briserade till exempel Lewinsky-affären i USA, och franska medier skröt högt och gärna om att de aldrig, aldrig skulle ha brytt sig om en affär mellan presidenten och en praktikant i Elyséepalatset, till exempel – det kunde de sexualmoralfixerade amerikanerna få ha för sig själva, merci!

Annons
Annons

Den gamla skolans franska presidenter lärde sig gå, stå och tala fint. De var beresta, belästa och belevade. När Chirac en gång kysste undertecknad på hand på ett möte i Bryssel tedde det sig det ålderdomliga sättet att hälsa på som en fransk presidents sympatiska, förväntade galanterier.

En fransk president skulle framför allt vara ett ansikte för Frankrike i världen som man är stolt över. Jacques Chiracs obevekliga motstånd mot Irak-kriget 2003 är kanske det ögonblick i hans presidentskap som kommer att bli bäst ihågkommet. När Frankrike vägrade att ställa sig jämte George Bush frös de fransk-amerikanska relationerna närmast till is under över ett år.

Den gamla skolans franska presidenter lärde sig gå, stå och tala fint.

I dag minns Frankrike Jacques Chiracs långa karriär i fransk politik – han var bland annat borgmästare i Paris, en post som ses som en trampolin till ett framtida presidentämbete, och premiärminister för att till sist bli president – och hyllar en man med integritet. Och då var han ändå en skurk.

Jacques Chirac fälldes för några år sedan fälldes för korruptionsbrott. Han var det första franska statsöverhuvudet att straffas sedan tyskkollaboratören Philippe Pétain dömdes för landsförräderi efter andra världskriget.

Enligt domstolen hade han ha skinnat franska skattebetalare på 1,4 miljoner euro, pengar som lades på hans egna presidentkampanjer eller i partikassan.

Chirac fick en villkorlig fängelsedom, men tilläts ändå försvinna från rampljuset i vila och stillhet, inte i skam. Inte minst för att hans hälsa verkade allt skörare.

På senare år har han i skvallerpressen setts hopsjunken äta middag med sin hustru Bernadette vid nån solig semesterort vid havet, eller läsandes böcker i nån rokoko-fåtölj i en trädgård vid Franska Rivieran. Han levde en gammal mans liv. Han dog utan skandal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons