Annons

Christer Gardell: ”Det finns stor potential i ABB”

Det finns mer att hämta i ABB. Det säger Christer Gardell till SvD i samband med försäljningen av kraftnätsverksamheten till Hitachi. Han välkomnar också de åtgärder som styrelsen och ledningen initierat i samband med affären.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Så blev den till slut av, ABB:s försäljning av kraftnätsverksamheten, Power Grids. Prislappen blev inte så hög som väntat – men de 11 miljarder dollar som köparen Hitachi betalar får ändå godkänt av analytikerna. Den näst största ägaren i ABB, efter Wallenbergs Investor, Cevian applåderar beskedet och menar att det finns mer att hämta.

All heder till styrelse och ledning i ABB.

– All heder till styrelse och ledning i ABB. Det träffsäkra åtgärdsprogram som kablades ut i morse ger ABB nödvändiga förutsättningar för att realisera den stora potential som finns i detta fina bolag, säger Christer Gardell, grundare av Cevian, som äger aktier för 21 miljarder kronor i industrikonglomeratet ABB.

Cevian är också representerat i styrelsen genom Lars Förberg. Christer Gardell vill inte specificera vilka värden i ABB som Cevian ser. En siffra som tidigare nämnts i media om vilken aktiekurs som Cevian ser som möjlig är 35 schweiziska franc, vilket med dagens växelkurs skulle ge en potential från dagens runt 180 kronor till 320 kronor.

Annons
Annons

Den stökiga börshösten och farhågor om en sämre konjunktur är inget som Christer Gardell ser påverka ABB nämnvärt.

– Det kanske blir en viss tillfällig avmattning i den globala tillväxten. Dock kommer efterfrågan att ligga kvar på en hög nivå. Oavsett exakt konjunkturläge så är ABB:s verksamheter välpositionerade mot strukturella framtidstrender vilket borgar för goda tillväxtutsikter framöver, säger han.

Cevian har länge drivit på för att få till en renodling av ABB, som består av många olika verksamheter och har ett marknadsvärde på 390 miljarder kronor. Försäljning eller en avknoppning av Power Grids har stått högt uppe på önskelistan även bland analytiker på ”att göra”-listan – men vd Ulrich Spiesshofer har stretat emot.

Det var först i samband med att Gunnar Brock tog plats i styrelsen tidigare i år som renodlingsspåret prioriterades. Gunnar Brock pekas ut som en av dem som förordat uppdelningen av Atlas Copco, där han tidigare var vd, som genomfördes tidigare i år.

– Renodling och fokusering är alltid bra. Framförallt på lång sikt, säger Christer Gardell, som dock avböjer att kommentera om det finns fler verksamheter i ABB som Cevian skulle vilja se på försäljningslistan.

I samband med affären lanserade styrelsen och ledningen också årliga kostnadsbesparingar på 500 miljoner dollar. 7,8 miljarder dollar, motsvarande 31 kronor per ABB-aktie, kommer aktieägarna till godo. Bolaget nämner aktieåterköp som en väg att gå.

Investor, som är största ägare i ABB, välkomnar också affären.

– Avyttringen av Power Grids till Hitachi är industriellt logisk, sker vid lämplig tidpunkt och ger ABB möjlighet att fokusera på verksamheterna inom automation och elektrifiering”, kommenterar Johan Forssell, Investors vd i ett pressmeddelande.

Investor, med sina 10,7 procent, äger dubbelt så mycket aktier i ABB som Cevian.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons