Annons

CIA larmar: Kinas militär finansierar Huawei

Den kinesiska it-jätten Huawei tar emot pengar från landets säkerhetstjänst och armé. För första gången uppges amerikanska CIA ha bevis för en militär inblandning.

Under strecket
Publicerad
Foto: Kin Cheung/AP
Foto: Kin Cheung/AP
Foto: Kin Cheung/AP

Med spjutspetsteknik för telenät, it, smarta enheter och molntjänster befaras kinesiska Huawei öka risken för intrång i andra länders säkerhetssystem.

Brittiska The Times uppger på påskafton att USA nu har informerat ett litet antal länder om att man har bevis för att Huawei tar emot stöd från den statliga säkerhetsapparaten. CIA ska därmed ha förkastat Huaweis hittillsvarande försäkringar om att koncernen står helt fri från statlig inblandning.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten ska Huawei ha fått pengar från tre håll: från Folkets befrielsearmé, från säkerhetsrådet samt från säkerhetstjänsten.

The Times skriver att Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland samt Australien har fått ta del av de amerikanska uppgifterna om att säkerhetsapparaten i Kina medfinansierar viss teknik hos Huawei.

Annons
Annons

Den brittiska årliga tillsynsrapporten kring it-säkerhet hos Huawei ska ha fått en skarpare skrivning som följd av USA:s uppgifter. Det brittiska tillsynsorganet HCSEC skriver enligt The Times att ”man fortsatt att upptäcka besvärande förhållanden om hur Huawei utvecklar mjukvara vilket ger tydligt ökad risk för brittiska operatörer”.

Innebörden av detta anses vara att brittisk säkerhetstjänst nu vill förbjuda eller starkt begränsa utrustning från Huawei, något som för nätoperatörerna är lättare sagt än gjort.

Forbes, som också rapporterar nyheten kring Huawei, berättar att läget för 5G-tekniken beskrevs av en topptjänsteman i USA:s säkerhetstjänst nyligen: ”I 5G-världen måste vi komma på ett sätt att hantera riskerna med att vissa nätverk inkluderar teknik som vi inte kan lita på. Man måste anta att det är smutsigt nätverk”.

I Storbritannien ska frågan om Huawei tas upp på politisk nivå, bland med premiärminister Theresa May inom kort. Om Huaweis teknik stoppas, innebär det miljardkostnader för att ta fram andra lösningar.

Enligt The Times är det de anglosaxiska kärnländerna i ”Five eyes allies” som USA har informerat om bevisen för statlig kinesisk inblandning i Huawei. Men USA har försökt att övertyga även andra länder, till exempel Tyskland, om riskerna.

Efter reklamen visas:
Konflikten om Huawei på 60 sekunder
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons