Annons

Janerik Larsson:”Citizens of nowhere”

May
May Foto: Markus Schreiber
Under strecket
Publicerad

Jag ska ärligt erkänna att jag ända sedan talet hölls känt ett starkt obehag inför Theresa Mays uppdelning av människor: ”If you believe you are a citizen of the world, you are a citizen of nowhere. You don't understand what citizenship means.”

Denna identitetspolitiska högerformulering har sedan spritts bland annat av David Goodhart i boken The Road to Somewhere: The Populist Revolt and the Future of Politics.

Idag får denna uppdelning bister och välformulerad kritik av Karin Svanborg-Sjövall i Smedjan:

De som mest aggressivt torgför Goodharts idéer verkar inte göra det för att samhället ska bli mer tillåtande gentemot dem som känner stolthet över sina rötter, utan för att minska toleransen för dem som följer sin drift att ge sig ut i världen. Det vore ett politiskt och intellektuellt fattigdomsprov om vi slarvar bort insikten om att denna drift är precis lika naturlig, legitim, ja faktiskt existentiell, som behovet av att känna sammanhang i den miljö man har vuxit upp i. (—)

Nu är det som att delar av högern plötsligt har kommit överens med identitetsvänstern: det går bara att ha en identitet i taget. Antingen är man en rotlös kosmopolit eller en trygg lokalpatriot. Antingen firar du midsommar och hjälper dina grannar eller så lever du i en tillvaro där Hilton Honors är den enda som kommer ihåg din födelsedag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons