Annons

Citybanan öppnar igen – med provisorisk lösning

Trafiken på Citybanan är åter igång på onsdagsmorgonen.

– Vi kör för fullt sedan klockan 4 i morse, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Citybanan i Stockholm invigdes i juli 2017.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

Citybanan i Stockholm invigdes i juli 2017.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Citybanan i Stockholm invigdes i juli 2017.
Citybanan i Stockholm invigdes i juli 2017. Foto: Christine Olsson/TT

Pendeltågstrafiken på den nya Citybanan i Stockholm stängdes av klockan 15 på tisdagen. Trafiken på stationerna City och Odenplan stoppades och pendeltågen tvingades färdas den gamla vägen via stationerna Karlberg och Centralen.

Beskedet kom oförhappandes. Många trafikanter blev upprörda.

Företaget MTR, som ansvarar för den dagliga driften av Citybanan, räknar med att det kommer att ta flera nätter att reparera.

– Trafikverket har hittat en provisorisk lösning som gör att vi kan köra trafiken, säger Jan Magnusson, pressinformatör på MTR.

Signalfelet som orsakade stoppet är kopplat till skyddsportar i tunnelsystemet.

– Det är Trafikverket som är ansvarigt. De har bara uppgett att felet hade att göra med signalsystemet, säger Thomas Silvander på SL.

Trafikverket vill inte närmare redogöra för vilka arbeten som utförts. Man hälsar via sin pressjour att det handlade om ett driftfel som nu är åtgärdat, men som kommer att behöva ytterligare service kommande nätter.

Problem med signalsystem i kollektivtrafiken är en återkommande plåga för SL. SvD har i flera artiklar rapporterat om den tvist som råder mellan SL och den italienska leverantören Ansaldo TS när det gäller den röda linjens havererade signalsystem i tunnelbanan.

Leveransen var fyra år försenad när SL:s vd Caroline Ottosson bestämde sig för att häva avtalet för en tid sedan.

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) menar nu att Trafikverket borde kunnat förutse och ha beredskap för tekniska problem med skyddsportarna och inte behöva stänga ned Citybanan med så kort varsel.

– Jag är heligt förbannad och ser som min uppgift när sådana här saker inträffar att försvara stockholmarnas och pendlarnas intressen, säger Kristoffer Tamsons till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons