Annons

”Civila kommer att behöva leva i skräck”

Gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Gränsen mellan Turkiet och Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

IS kan gynnas av ett turkiskt inträde i kurdiskkontrollerade Syrien, enligt experter. Samtidigt beskrivs det stora fånglägret al-Hol, där hälften av fångarna är IS-sympatisörer, som en tickande bomb.

Under strecket
Publicerad

Först uppgav Vita huset att Turkiet ska ta över ansvaret för hela det kurdiskkontrollerade området. I den senaste versionen är planen däremot att Turkiet ska få makten över en skyddszon längs gränsen.

Turkiet president Recep Tayyip Erdogan uppger att de är redo för en militär insats och att han vill att syriska flyktingar som befinner sig i landet ska flytta tillbaka.

Om Turkiet går in i området kan de kurdiska styrkorna försvagas. Det skulle gagna IS, enligt Bitte Hammargren, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Kurderna måste ju omgruppera sina stridskrafter. Om det kommer en offensiv från Turkiet så försämras deras möjlighet att försvara sig på annat håll, säger hon.

Det finns ett stort antal tillfångatagna IS-krigare i nordöstra Syrien. I al-Hol-lägret befinner sig drygt 70 000 personer. Enligt kurdiska myndigheter är knappt hälften IS-sympatisörer.

Det kurdiskkontrollerade lägret ligger inte i skyddszonen. Men det kurdiska självstyrets representant i Sverige, Shiyar Ali, säger till DN att de kan behöva släppa ut fångar ur lägret om de tvingas strida mot turkarna.

Annons
Annons

– Om det blir kris kommer vi att släppa en hel del av dem, säger han.

I al-Hol sitter cirka 70 svenska barn.

Bitte Hammargren tror att IS-sympatisörer kan dra nytta av oroligheter i lägret. Redan nu förekommer rapporter om undernäring och hög barnadödlighet, och en anonym officer säger till Washington Post att interner upprättat egna ”domstolar” och ett slags inofficiell polis.

Enligt Mustafa Bali, en annan representant för självstyret, är lägret en tickande bomb.

– Det här är en IS-stad. 70 000 människor kan inte kontrolleras, säger han till TT.

– Det återstår att se vad Turkiet gör och hur de hanterar frågan. Den miljö där lägret ligger riskerar att bli oerhört volatil, säger Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, till TT.

Vilken kraft som den islamistiska terrorsekten besitter i dag rent generellt och vad de vill är svårt att veta, enligt Bitte Hammargren. Men de har ett stort ekonomiskt kapital.

– De har tvättat pengar som de kan använda vid behov. Nästa omedelbara steg i Syrien är nog inte territoriell kontroll som tidigare, säger hon.

Svenske Jesper Söder har stridit i Syrien som befäl för de kurdiska styrkorna. Han uppfattar Trumps beslut som ett svek.

– Det är ett bakslag för hela civila befolkningen som kommer att behöva leva i skräck. Jag är mycket oroad över den här situationen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons