Annons

Tove Lifvendahl:Civilförsvaret kräver lika stor omsorg

Inrikesminister Mikael Damberg.
Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även Sveriges civilförsvar, liksom det militära, är långt ifrån den nivå vi borde vara på.

Under strecket
Publicerad

SÄLEN | I Bibelns skapelseberättelse ägnar sig Gud den tredje dagen åt att skilja vatten och land, samt förse jorden med grönska, ätbara örter och frukter. Men som den förnumstiga påpekar skapade Han i mörker, eftersom dagsljuset uppfanns först den fjärde dagen. På Folk och Försvars rikskonferens tredje dag talade inrikesminister Mikael Damberg, när konferensen tematiskt gick in på frågor om totalförsvar och civilförsvar, däribland försörjning vid kris av de där ätbara skapelserna.

Det vore orättvist att hävda att statsrådet famlar i mörker, men helt upplyst och genomtänkt tycks ändå inte tillvaron för Sveriges civilförsvar vara. Det går inte att skylla allt på Damberg. Precis som när det gäller andra försvarsfrågor är vårt otillfredsställande nuläge ett resultat av många års godtrogenhet och lättja, manifesterad genom en genant låg politisk ambitionsnivå – brett spridd – som ingen vill kännas vid i dag.

Nu försöker vi jaga ikapp, och flera av de åtgärder som Elisabeth Nilsson, särskild utredare för näringslivets roll i totalförsvaret, presenterade är bara häpnadsväckande att vi inte redan har på plats. Fram tonar bilden av en sorglös husvagnssemester, där resenärerna alltmedan de kalasar vid frukostbordet plötsligt frågar ”vem är det som kör?!”, strax innan hela ekipaget okontrollerat far ner för serpentinvägen.

Annons
Annons

Eftersom tillvaron ständigt ställer oss inför nya förutsättningar ska förvisso påpekas att totalförsvaret är ett arbete som aldrig kommer att bli klart. Men att alla med insyn i nuvarande beredskap uttrycker oro och använder uttryck som ”vi måste förstå…”, ”vi kan inte längre…” och ”vi behöver stärka…”, är talande.

Talande är tyvärr också det faktum att inrikesministern bekräftade på den efterföljande presskonferensen att det inte föreligger någon politisk överenskommelse om finansieringen av de 4,2 miljarder kronor per år runt 2025 som Försvarsberedningen ansåg att civilförsvaret behöver omfatta. Hög igenkänning även på den. Viljan hög, förmågan ett frågetecken.

Logiken i att civilförsvar och militärt försvar sorterar under olika departement går att diskutera, som Nyamko Sabuni lyfte i sitt inlägg. Det sammantagna programmet under Folk och Försvar är en grundlig påminnelse om att yttre och inre försvar är intimt förbundna med varandra, och förutsätter varandras funktionalitet. Vid en kris är, som det brukar sägas, kedjan inte starkare än den svagaste länken. Därför bör civilförsvaret tillmätas samma politiska prioritet som numera det militära försvaret äntligen har börjat återfå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons