Annons

Karin Henriksson:Clintons parhäst – men vem är Tim Kaine?

Hillary Clintons viktigaste krav när hon synade vicepresidentkandidaterna löd: måste vara redo att ta över omedelbart. Det klarar den erfarne Tim Kaine, men vänsterflygeln i partiet klagar och tycker att Clinton visat sitt sanna ansikte.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton med sin vicepresidentkandidat Tim Kaine.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2

Kaine är lugn, solid, har humor, spelar munspel och kan bita till i debatter.

Foto: Bob Breidenbach/APBild 2 av 2

Hillary Clinton med sin vicepresidentkandidat Tim Kaine.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
Hillary Clinton med sin vicepresidentkandidat Tim Kaine.
Hillary Clinton med sin vicepresidentkandidat Tim Kaine. Foto: Andrew Harnik/AP

WASHINGTON På frågor om urvalsprocessen hänvisade Hillary Clinton till sin ”ansvarskännande gen” och att hon har en förkärlek för den typ av sakpolitiskt intresserade nördar som Tim Kaine är, i likhet med Clinton själv.

Beskedet kom i mitten av juli när Kaine tweetade ”La just på luren efter att ha pratat med Hillary. Hedrad att bli hennes parhäst”. Den 58-årige trebarnsfadern Kaine har varit aktiv i politiken i 20 år, som borgmästare i Richmond, guvernör i Virginia och nu i senaten där han sitter i försvarsutskottet.

Han har en juristexamen från Harvarduniversitetet och talar flytande spanska efter ett år som missionär i Honduras.

När jag flyttade hit på 1970-talet var Virginia mörkrött. Samma gällde 2001 när jag vann ett första delstatsval.

Annons
Annons

Kaine är lugn, solid, har humor, spelar munspel och kan bita till i debatter.

Foto: Bob Breidenbach/APBild 1 av 1

Hillary Clinton kunde ha varit betydligt djärvare, till exempel genom att välja arbetsmarknadsministern Tom Perez med latinobakgrund.

Det är inte självklart att Kaine kan locka till sig någon särskild väljargrupp, utom möjligen vita män som ju väger tungt detta valår. Men Kaine är lugn, solid, har humor, spelar munspel och kan bita till i debatter. Han är också katolik, emot dödsstraffet och aborter och får bottenbetyg från vapenlobbyn NRA.

”Min hustru och jag bestämde tidigt att vi ville verka för försoning” sa han i en intervju för många år sedan i Washington Post. Makarna tillhör en svart församling och bor i ett etniskt blandat område.

Kaine är lugn, solid, har humor, spelar munspel och kan bita till i debatter.
Kaine är lugn, solid, har humor, spelar munspel och kan bita till i debatter. Foto: Bob Breidenbach/AP

– När jag flyttade hit på 1970-talet var Virginia mörkrött. Samma gällde 2001 när jag vann ett första delstatsval – men sedan har andra demokrater och jag segrat i fler och fler val, förklarade Tim Kaine för mig, när jag träffade honom precis före valdagen 2012.

Delstaten Virginia har gått från att rösta republikanskt, det vill säga rött, till att rösta mer demokratiskt, blått, tack vare en mer mångfacetterad befolkning runt storstäderna Washington, Richmond och Charlottesville.

Beskedet om Kaine möttes i allmänhet med nöjda nickar, med ett extra plus för spanskan som han använt sig av under kampanjmöten. Valsedeln Clinton-Kaine ska ska stå för kompetens är tanken, och bli ett alternativ till den bombastiske och politiskt oberäknelige republikanen Donald Trump.

Men från vänstern i partiet, som nafsat Clinton i hälarna hela året, kom protester. Kaine anses inte rumsren när det gäller frihandelsavtal, storbankerna och näringslivet. Clinton visade nu att hon är en ”ny demokrat”, och precis som maken Bill med Wall Streets bästa för ögonen, tycker man där.

Det har som vanligt bara varit en enda debatt mellan vicepresidentkandidaterna, den 4 oktober då Kaine mötte Trumps kandidat Mike Pence som är guvernör i Indiana. Kaines taktik var att rada upp 16 förolämpande uttalanden av Trump och fråga Pence om denne kunde försvara något av det, vilket han han inte kunde.

Men efter debatten mellan de båda vicepresidentkandidaterna, fick Kaine kritik för att ha avbrutit sin republikanske motståndare allt för många gånger. Båda är förresten djupt kristna men har valt att närma sig moralfrågorna på olika sätt.

Därför föll Hillary Clinton för Tim Kaine

Efter reklamen visas:
Det här är Tim Kaine
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons