Annons

Michelle Obama kan bli skräll i Clintons regering

Parallellt med valspurtandet pågår hemliga förberedelser bakom kulisserna – om vem ska sitta i regeringen och på höga poster i Vita huset. Donald Trump letar folk i näringslivet. Hillary Clinton har redan lovat att hälften av ministrarna ska vara kvinnor.

Under strecket
Publicerad

Michelle Obama är USA:s första dam ett tag till. Blir Clinton vald till president kan hon plocka en ministerpost, skriver SvD:s Karin Henriksson.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

Michelle Obama är USA:s första dam ett tag till. Blir Clinton vald till president kan hon plocka en ministerpost, skriver SvD:s Karin Henriksson.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
Michelle Obama är USA:s första dam ett tag till. Blir Clinton vald till president kan hon plocka en ministerpost, skriver SvD:s Karin Henriksson.
Michelle Obama är USA:s första dam ett tag till. Blir Clinton vald till president kan hon plocka en ministerpost, skriver SvD:s Karin Henriksson. Foto: Andrew Harnik/AP

WASHINGTON. Maktskiftet sker inte formellt förrän den 20 januari nästa år, men det handlar om flera tusen federala poster – från ministrar till tjänstemän på lägre nivåer – som ska fyllas och i vissa fall först godkännas av senaten.

Om Hillary Clinton vinner valet kan hon åtminstone inledningsvis behålla en del av president Barack Obamas personal. Men Donald Trump måste börja från början – inte bara för att det är åtta år sedan den förre republikanske presidenten George W Bush avgick, utan för att han bemötts med tvivel i det huvudstadsetablissemang där mycket av rekryteringen sker.

Michelle Obama har engagerat sig i bland annat skolmat, motion, ekologisk odling och krigsveteraner och deras familjer.

Det har hänt att presidenter utnämnt ministrar som tillhör andra partiet. Obama gick längre än någon annan med hela tre stycken: försvarsminister Bob Gates som fick sitta kvar, kommunikationsministern samt handelsministern – men den sistnämnde fick kalla fötter och hoppade av.

Annons
Annons

Båda kampanjerna uppger att jakten på tänkbara kandidater pågår för fullt. Det är tveksamt hur säkra spekulationerna är, men Clinton uppges bolla namn som långvägaren i Pentagon, Michèle Flournoy, till försvarsministerposten och it-direktören Sheryl Sandberg till finansministerposten.

Men mest surr blev det häromdagen om ett intervjuuttalande där Hillary Clinton sa, visst, hon kan tänka sig att utnämna Michelle Obama till en ministerpost. Presidenthustrun har lockat jättepublik till sina valtal och fällt några repliker som Clinton återgett, till exempel ”När de sänker sig till låga nivåer höjer vi oss över dem”. Michelle Obama har engagerat sig i bland annat skolmat, motion, ekologisk odling och krigsveteraner och deras familjer.

Tänkbar för nyckelpositionen som stabschef är Neera Tanden i tankesmedjan Center for American progress, men där kan en del kommentarer spöka i den hackade e-posten som Wikileaks släppt. ”Vet vi vem som faktiskt sa till Hillary att hon kan använda sig av privat epost?” frågar Tanden vid ett tillfälle och undrar sedan om bestraffning utdelats.

Clinton måste också hantera krav från olika väljargrupper som vill ha tack för sina insatser, afroamerikaner, latinos, kanske muslimer. Och, dessutom från vänsterkrafterna i partiet efter ”demokratiske socialisten” Bernie Sanders imponerande framgångar i primärvalen. Det förefaller inte särskilt troligt att han, eller senatskollegan Elizabeth Warren, kommer i fråga men de vill säkert ha ett ord med i laget. Att ta en finansminister från Wall Street som vanligt skulle inte välkomnas.

Annons
Annons

Donald Trumps anhängare bemöter alltid tvivel på honom och hans erfarenhet med att han kommer att omge sig med de allra bästa. Kampanjchefen Kellyanne Conway sa nyligen att sökandet pågår för fullt. Men mannen som ansvarade för planeringen, New Jersey-guvernören Chris Christie, har inte direkt varit synlig på sistone i och med det fortsatta rättsliga efterspelet till den så kallade Bridgegate-affären. Det senaste om Christie är att Trump erbjöd honom vicepresidentposten bara för att sedan ändra sig.

Under valrörelsen har Trump omgett sig främst med sina vuxna barn och några få erfarna politiker, som förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani. Trump är inne på sin tredje kampanjchef och ligger efter Clinton när det gäller sådant som logistik i delstaterna. Allt detta gör att en del politiska insiders hånler åt tanken på att Trump redan satt ihop en slipad stab som är redo från första dagen.

Enligt en rapport på sajten Politico vänder sig Trump till en grupp äldre förmögna direktörer i privata näringslivet för att få råd i sakfrågor. Detta så kallade kökskabinett delar Trumps åsikter om sjukvård, frihandel och inte minst energi – med utökad exploatering av olja och gas samt lättnader i miljökraven. Men det är mycket som talar emot affärsmän i regeringsställning. Dels kan de hamna i jävsituationer, dels finns det exempel på att de helt enkelt inte passar in. Det sistnämnda gällde George W Bushs förste finansminister Paul O’Nell som kom från aluminiumjätten Alcoa. Han var alldeles för frispråkig med uttalanden som gick emot administrationens linje, bland annat om att budgetunderskottet skulle bli större än i de officiella kalkylerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons