SvD Perfect Guide
Annons

Jennie Hammar:Clownerna skrämmer slag på USA

Halloween väntar runt hörnet och min dotter har deklarerat att hon vill klä ut sig till tomat.

Text: Jennie Hammar - 19 oktober 2016

Av någon outgrundlig anledning är det tomater som ”gäller” nu. Än så länge är ribban med andra ord hyfsat låg för den kommersiella högtiden. Tack och lov. Men folk – som är äldre än två år – börjar annars planera sina outfits redan innan sommaren. Och många har en ambitionsnivå högre än Stålmannen eller ”sexy kitty cat” (som verkar vara en återkommande favorit bland amerikaner).

Förra året klädde en vän ut sig till ”hipster som väntar i kö på senaste Air Jordan-släppet”.  Sannerligen utstuderat, men mitt i prick om man någon gång stannat och betraktat raderna av väntande, ängsliga skofanatiker utanför de trendiga sneakersbutikerna i Hollywood. Camouflagekläder, sneakers, truckerkeps – och en liten fällpall som han tålmodigt satt på under kvällen och förklarade för folk vad det var han föreställde. Själv hade jag klätt ut mig till banan. Inte lika subtilt. Eller kul.

Skolor har fått stänga ner, organiserade clownjakter har anordnats.

Vad folk klär ut sig till är också en tydlig sammanfattning av årets största händelser, filmer, tv-serier och mest framträdande personligheter. Som lajvade nyårskarameller i slutet av oktober. Osmakligt nog, men kanske föga överraskande, var Caitlyn Jenner ett av de hetaste namnen förra året, i sällskap med tandläkaren Walter Palmer som sköt ihjäl lejonet Cecil. Och så Donald Trump – som väl inte känns helt inaktuell 2016 heller. Men i år får Donald en ”run for his money” av något så simpelt (och likvärdigt, kan tyckas!) som en clown.

Annons
Annons

USA har nämligen drabbats av något så obehagligt och, tja, OVÄNTAT som en clown-våg. Och inte på det roliga barnkalasviset, om det nu ens finns ett sådant. Tänk snarare i banor av Stephen Kings ”Det”.

Det hela började i slutet av augusti i delstaten South Carolina. Polisen fick flera larm om obehagliga clowner som stod rakt upp och ner, tysta, vid vägkanter, utanför butiker – men framförallt vid lekplatser där de enligt vittnesuppgifter försökte lura in barn i skogen. Ingen kom till skada, men fenomenet har på kort tid spridit sig över hela USA. Det väller in tips och rapporter om rödnästa gubbar i regnbågsfärgade peruker som vandrar runt i tystnad och skrämmer slag på befolkningen. Och medan de flesta verkar vara ogenomtänkta skämt från ungdomar som omdömeslöst hakat på trenden har vissa tydligen arresterats med anledning av alarmerande ”clown-aktivitet”.

Skolor har fått stänga ner, organiserade clownjakter har anordnats. Vita huset är informerat. Det är lynchstämning – även om myndigheterna försökt lugna stämningen och säga att de inte ser någon anledning till riktig oro. Rädslan och hetsjakten har blivit så utsträckt att yrkesgycklarna är rädda för sina liv. En 22-årig clown från Pennsylvania säger till Time Magazine att han knappt vågar lämna huset och har startat en Facebook-grupp under namnet ”Clown Lives Matter” för att belysa problematiken. Han menar att folk glömmer att det är en verklig människa under masken.

Vill man försäkra sig om att skrämma någon på Halloween ska man alltså snöra på sig ett par riktigt långa skor. Eller ta på sig orange bronzer och borsta till en kanelbulle-frisyr.

Annons