Annons

CNN: USA bakom bomb som dödade barn i Jemen

Ryggsäckar på platsen för flygräden i Sadaa i Jemen den 9 augusti. 51 människor – varav 40 barn – dödades, enligt Internationella Rödakorskommittén.
Ryggsäckar på platsen för flygräden i Sadaa i Jemen den 9 augusti. 51 människor – varav 40 barn – dödades, enligt Internationella Rödakorskommittén. Foto: Kareem al-Mrrany/AP/TT

Över 50 människor dödades, varav de flesta var barn, i den saudiskledda militäralliansens flygräd mot en skolbuss i Jemen. Nu uppges USA ha levererat bomben som användes vid attacken – som har fått världen att reagera med avsky och kräva en utredning.

Under strecket
TT
Publicerad

Klasskamraterna skrattar och stojar, uppenbart fulla av förväntan inför bussutflykten som skulle markera avslutningen på sommarskolan i norra Jemen. Några timmar senare var den pojke som spelade in videoklippet död – precis som de flesta andra av hans klasskamrater – sedan bussen träffats av en av den saudiskledda militäralliansens flygräder.

Tusentals människor samlades när offren begravdes i provinsen Saada i måndags och många skrek förtvivlat ut sin ilska mot Saudiarabien och dess allierade USA. Och nu kan CNN bekräfta att bomben som användes i flygräden hade sålts inom ramen för USA:s vapenavtal med Saudiarabien.

Det amerikanska mediebolaget har i samarbete med jemenitiska journalister och experter kunnat fastställa att det var en bomb av typen MK82, tillverkad av den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin, som tog 40 barns liv den 9 augusti. Den liknar den bomb som släpptes över en begravning i Sanaa i oktober 2016, då över 150 människor dödades. Den saudiskledda alliansen har medgett att den attacken var ett misstag.

I efterdyningarna av begravningsattacken beslutade den dåvarande USA-presidenten Barack Obama att förbjuda försäljning av precisionsstyrd militärteknik till Saudiarabien, med hänsyn till mänskliga rättigheter. Förbudet hävdes av Trumpregeringens tidigare utrikesminister Rex Tillerson i mars 2017.

Den saudiskledda alliansen har stridit mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen sedan mars 2015. Sedan dess har nästan 10 000 människor dödats i konflikten, de flesta civila. Alliansen har upprepade gånger anklagats för att bomba civila, men den har erkänt få misstag och anklagar rebellerna för att använda vanliga jemeniter som mänskliga sköldar.

FN:s säkerhetsråd vill se en trovärdig utredning av bussbombningen, men rådet har inte upprepat FN:s generalsekreterare António Guterres krav på att den också ska vara oberoende. Experter och hjälpgrupper tvivlar på att den utredning som den saudiskledda alliansen har utlovat kommer att leda till några direkta resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons