Annons

Coleman: "Tänker varje dag på Speed"

Det går inte en dag utan att Wales förbundskapten Chris Coleman tänker på sin företrädare Gary Speed. Men inte för att det är EM och för att Wales sensationellt nog tagit sig till semifinal. – Jag tänker på honom varje dag, säger Chris Coleman om vännen som begick självmord.

Under strecket
TT
Publicerad

Efter en lång spelarkarriär i klubbar som Leeds, Everton, Newcastle, Bolton och Sheffield United blev Speed tränare och 2010 walesisk förbundskapten. Karriären vid sidan av planen blev kort. I november 2011 valde Gary Speed att avsluta sitt liv, 42 år gammal. Han hittades död i sitt hem.

Men Gary Speed hade hunnit inleda det länge mediokra landslagets förvandling. Som lägst var Wales rankat på 117:e plats i världen, när barndomsvännen Chris Coleman tog över var placeringen 48.

Fotbollen hade nämligen långt tidigare fört samman Speed och Coleman.

– Vi möttes genom fotbollen och vi var tio eller elva år gamla. Vi blev vänner och förblev kompisar. Det behövs inga fotbollsmatcher för att jag ska komma ihåg "Speeds", han finns alltid i mina tankar, säger Chris Coleman, som har byggt vidare på det Gary Speed grundlade.

När Coleman vandrar in på Stade de Lyon på onsdagskvällen för match mot Portugal – som den förste brittiske förbundskapten att nå en semifinal i ett mästerskap efter Englands Alf Ramsey, Bobby Robson och Terry Venables – finns Gary Speed med honom tankarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons