Annons

Colombia: Flera döda efter Farc-hotelser

Colombias president Iván Duque. Arkivbild.
Colombias president Iván Duque. Arkivbild. Foto: Efrain Herrera /AP/TT

Colombianska styrkor har dödat nio medlemmar ur den före detta gerillarörelsen Farc, dagen efter att tidigare ledare för gruppen hotat med att inleda en offensiv.

Under strecket
TT
Publicerad

Beskedet kom från den colombianske försvarsministernGuillermo Botero som skriver på Twitter att upprorsmakarna dödats på landsbygden i landets södra del.

I en video som tidigare i veckan lades ut på nätet motiverade de förra Farc-ledarna sitt vapenhot med att de är missnöjda med fredsavtalet som slöts för snart tre år sedan. I videon som förefaller vara inspelad någonstans i den colombianska djungeln framträder Farc-ledaren Iván Márquez. Han är flankerad av 17 beväpnade män och kvinnor och bakom dem syns den gula Farc-fanan.

Fredagens räd välkomnas av Colombias president Iván Duque som konstaterar att operationen sänder ett "tydligt budskap" till gruppen att lägga ned sina vapen, och han avfärdar upprorsmakarna som ett "gäng brottsliga knarkterrorister som är rester av det som en gång var känt som Farc".

I torsdags utfärdade Duque en mångmiljonbelöning till den eller de som har uppgifter som leder till gripanden av upprorsmakarna.

Fredavtalet mellan Colombias förra regering och Farc skrevs under i november 2016. Tusentals Farc-medlemmar lade då ner sina vapen men omkring 2 300 bedöms inte ha gjort det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons