Annons

Corazza Bildt: Vi borde ha lärt oss läxan av splittring

De mer extrema katalanska rösterna har en revolutionär agenda. De vill ta Katalonien ut ur både Spanien och EU. För mig är det uppenbart att det är en agenda som leder till kaos och katastrof, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Under strecket
Publicerad

Anna Maria Corazza Bildt

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Anna Maria Corazza Bildt

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt Foto: Claudio Bresciani/TT

DEBATT | KATALONIEN

Jag tillhör de som är djupt oroade över bilderna vi ser från Katalonien, men också den naivitet jag ofta upplever i debatter när man diskuterar den katalanska frågan.

Jag tillbringade sex år av mitt liv i olika krig i det som en gång var Jugoslavien. Jag vet hur de konflikterna började, hur det inte såg så illa ut i början och vad som hände sedan. Det blev ett decennium av elände.

Jag vill inte överdriva risken för att samma sak kan hända i Spanien. Situationen är fundamentalt annorlunda. Det finns en stark sammanhållning i landets olika delar, och än så länge finns det ingenting som tyder på att det finns en majoritet i Katalonien som stöder de radikala självständighetsivrarna. Helgens motdemonstration i Barcelona som samlade hundratusentals människor som inte vill skilja sig från Spanien, visar hur polariserat läget är i Katalonien.

Annons
Annons

Läget är spänt och djupt oroande, och det finns tyvärr risk för att det kan komma att bli värre.

Spanien är en vital demokrati, med en fungerande författning och ett viktigt samarbetsland för Sverige inom EU. Många svenskar har Spanien som sitt andra hem och än fler njuter av dess sol när vi har mindre av den hemma.

Förra veckan initierade min politiska grupp EPP en öppen debatt i Europaparlamentet om läget i Katalonien. Jag hoppas att det som sades kan bidra till en mer konstruktiv utveckling mellan Madrid och Barcelona.

Det som nu behövs är konstruktiv dialog inom konstitutionens ramar. Det höga tonläget och känslorna måste lugnas ner. Det finns tyvärr extrema grupper med radikal agenda väl utanför denna ram och det oroar när jag hör röster på vänsterkanten i Sverige och övriga EU som vill ge dem sitt stöd.

Självfallet kan inte EU ingripa i en konstitutionell kris i en av medlemsstaterna. Det är den väg vi inom EPP vill gå, och jag hoppas att andra politiska grupper vill göra det också.

När de mer militanta nu vill sammankalla det katalanska parlamentet och utropa självständighet är det en farlig väg att gå. Det är på det katalanska socialistpartiets begäran som Spaniens högsta domstol också förklarat det olagligt.

Det finns en risk för att lokal polis kommer att ställas mot central polis i konfrontationer som blir allt farligare. Då kan regelverk, myndigheter och ordning snabbt börja att bryta samman. En del storbanker och företag har redan beslutat att flytta sitt huvudkontor från Barcelona. Det finns risk för en ekonomisk flykt med allvarliga socioekonomiska konsekvenser.

Annons
Annons

De mer extrema rösterna störs säkert inte av detta. De har en revolutionär agenda. De vill ta Katalonien ut ur både Spanien och EU. För mig är det uppenbart att det är en agenda som leder till kaos och katastrof.

Ansvarsfördelningen mellan nationella stater och autonoma regioner är ingen enkel fråga, och den debatteras livligt i många europeiska länder just nu, inte minst i mitt ursprungshemland Italien. De kommande folkomröstningarna i norra Italien handlar dock om krav på mer autonomi, inte om självständighet.

Den gemensamma ramen vi har i form av EU och dess inre marknad gör det också lättare att diskutera dessa saker. Mer av decentralisering är dessutom ofta naturligt och bra. Jag tror att vi behöver mer av både europeisering och decentralisering under de kommande åren.

Men att brutalt och i konfrontation bryta upp stater och samhörigheten är att leka med elden och äventyra framtiden för många och för mycket. Den läxan borde vi européer ha lärt oss.

Vore jag katalan skulle jag också vara stolt över mitt Katalonien, men också över mitt Spanien och mitt Europa.

Jag hoppas innerligt att det är sådana känslor som kan föra utvecklingen in i konstruktivare banor och undvika den kris och katastrof som annars kan hota. Barcelona berör oss alla.

Anna Maria Corazza Bildt (M)

Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons