Annons

Coronatester för fler stockholmare dröjer

Folktätt i Tantolunden sista helgen i maj. I Stockholm har breda coronatester för allmänheten inte påbörjats än.
Folktätt i Tantolunden sista helgen i maj. I Stockholm har breda coronatester för allmänheten inte påbörjats än. Foto: Henrik Montgomery/TT

Många regioner öppnar nu i veckan för att allmänheten ska kunna testas för covid-19, men i Stockholm dröjer det.

– Just nu är allt vårt fokus på priogrupp ett, två och tre, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Både Region Västra Götaland och Region Sörmland ska nu i veckan börja erbjuda tester för alla vuxna personer med coronasymtom.

”Vi har varit tidigt ute med omfattande testning av berörd personal och nu tar vi nästa steg för att snabbt komma vidare så att alla vuxna i Sörmland med symptom för covid-19 får möjlighet att testa sig”, sa Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland, på måndagen i ett pressmeddelande.

I Region Stockholm har man ännu inte börjat med breda tester av personer i priogrupp 3, som omfattar personer som sysslar med samhällsviktig verksamhet. Här finns bland annat blåljuspersonal och personer med viktiga positioner inom el- och vattenförsörjning.

Ett beslut om nästa steg i utvidgningen av testningen, att erbjuda tester till allmänheten, ser därmed ut att dröja.

– Självklart utesluter vi ingenting och det är en fråga som ligger på vårt bord men just nu är allt vårt fokus på priogrupp 1, 2 och 3. Just grupp 3 är något vi jobbar mycket intensivt med just nu, säger Elda Sparrelid.

Den totala provtagningskapaciteten för Region Stockholm var förra veckan uppe i drygt 40 000 prover för pågående infektion, per vecka. I takt med att provtagningskapaciteten ökat har medarbetare inom vård, äldreboenden, hemtjänst, personliga assistenter och LSS-boenden erbjudits provtagning vid symptom.

Annons
Annons

Innan tester för hela priogrupp 3 kan genomföras måste man avgöra vilka personer i Stockholms län som ingår i den gruppen. Det är något som länsstyrelsen för närvarande arbetar med.

– Det är regionen som är ansvarig för testning medan länsstyrelsen är ansvarig för att stötta regionen med att peka ut de samhällsviktiga verksamheterna, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholm.

Johansson har ingen uppfattning om när testning av allmänheten skulle kunna påbörjas i Region Stockholm.

– Det vet jag inte, den frågan ska du ställa till regionen. Vi kan konstatera att det är relativt många i länet som arbetar inom samhällsviktig verksamhet. Men eftersom det bara är de som uppvisar symptom som är relevanta att testa bedömer vi att kapaciteten för provtagning i regionen klarar efterfrågan från priogrupp 3.

Är Region Stockholm förhindrade att börja testa priogrupp 3 för covid-19 innan länsstyrelsen är klar med sitt arbete?

– Nej, de är inte förhindrade men vi samarbetar för att få strukturer klara för att hantera och bemöta de frågor som kan uppstå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons