Annons

Malin Ekman:Coronaviruset blottar USA:s klassklyfta

I USA preppar folk efter att coronaviruset nått landet.
I USA preppar folk efter att coronaviruset nått landet. Foto: Gregory P. Mango/AP

Medan vissa bunkrar förnödenheter undviker andra att gå till doktorn av ekonomiska skäl. Coronautbrottet blottar den amerikanska klassklyftan.

Under strecket
Publicerad

Hårdvaluta på Manhattan.

Foto: Malin EkmanBild 1 av 1

NEW YORK Värdparet öppnade dörren till sitt förråd.

Middagen var slut och de drev med sig själva. Förklarade att de var som alla andra paranoida New Yorkers.

På hyllplanen stod rader av konserver. Efterfrågan hade drivit upp priserna i onlinematvarubutiken. 700 dollar hade de fått betala. Ett nytt lass var på väg.

Det var inte första gången jag träffade bekanta som tagit coronarönen på allvar.

Jag åt middag med en vän som berättade om sitt nödförråd åt sig själv och familjen. Skyddsmasker, ris och bönor med 20 års hållbarhet, en kubikmeter handsprit.

Han frågade hur länge jag skulle klara mig och skrattade när jag sade ”en förmiddag”.

Medan jag avfärdade hans skyddsåtgärder som aningen paniska tilltog stressen inombords. Min halvfulla desinfektion i handväskan framstod otillräcklig. Dagarna därpå begav jag mig på jakt på påfyllning. Varenda apotek, butik, snabbköp upplyste att lagret var slut.

Till slut fick jag tag i två små flaskor av barnmodell för sju dollar styck. Den skrikrosa spritgelen doftar ”vilda bär” och ett grönt monster pryder förpackningen.

Annons
Annons

Hårdvaluta på Manhattan.

Foto: Malin EkmanBild 1 av 1

I likhet med många andra i staden gjorde jag mitt yttersta för att riskminimera.

Problemet med detta slags förberedelser är att det är svårt att veta när de övergår i paranoia.

Hårdvaluta på Manhattan.
Hårdvaluta på Manhattan. Foto: Malin Ekman

Så fort jag kom hem med min rosa handsprit började jag fundera på var jag kunde få tag i mer. Jag verkade inte vara ensam.

I matbutiken, som jag senare begav mig till för att köpa ett 14-dagars förråd av pasta, vittnade halvfulla hyllor om utbredd coronafruktan.

Ingen vill stå utan de resurser som ”alla andra” verkar samla.

Säkert finns också en lockelse i de undantagstillstånd som bara spektakulära händelser kan framkalla. Preppingtrenden, där anhängarna spekulerar om undergången och på olika sätt förbereder sig för densamma, är sedan tidigare på frammarsch.

Men coronautbrottet illustrerar inte bara det mänskliga psyket och flockbeteendet. Det blottar också klassklyftor och svagheter i samhällsbygget. Särskilt i ett land som USA.

Än så länge är landet relativt förskonat vad gäller antalet insjuknade: 233 insjuknade på 327 miljoner invånare. 12 personer har dött varav 11 i delstaten Washington.

Den amerikanska sjukvården tillhör världens främsta och myndigheternas riktlinjer kring smittspridningen är stränga. Men 27,5 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring.

Annons
Annons

Medan vissa bunkrar förnödenheter är andra rädda för gå till doktorn av rädsla för dyra kostnader och utebliven inkomst vid sjukfrånvaro.

Själva virustestet är gratis men besök och vård kan uppgå till svidande summor. I kombination med inkomsttapp är det ingen lockande kalkyl.

De flesta arbetsgivare, särskilt inom serviceyrken, erbjuder begränsad ersättning vid frånvaro till följd av sjukdom. Anställda kan därmed känna sig nödgade att gå till jobbet med symptom och riskera smitta kollegor eller kunder som de kommer i nära kontakt med.

Det relativt utbredda vaccinmotståndet lär bli ett problem den dagen ett vaccin tagits fram. Världshälsoorganisationen (WHO) listade förra året vaccinmotstånd som ett av de tio största hoten mot global hälsa. Men än så länge återstår att ta fram vaccin och hindra smittspridning. Ett coronapaket på 8,3 miljarder dollar har just klubbats i kongressen.

I USA har frågan om sjukvård, sjukförsäkring och välfärdssystem sällan varit så konkret.

Att många amerikaner inte har råd att gå till doktorn eller skaffa en sjukförsäkring har varit ett problem länge. Men många fler verkar bry sig när konsekvenserna av det riskerar drabba befolkningen som helhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons