Annons

Creutzer: Det finns prutmån på bolånen

Fortsätt pruta på boräntan, även om räntorna är låga. På ett stort lån kan man tjäna flera tusen bara genom att pressa räntan några ynka räntepunkter. Sikta på att nå 1,7 procent för ett rörligt lån.

Under strecket
Publicerad

Annika Creutzer

Foto: REBECKA UHLINBild 1 av 1

Annika Creutzer

Foto: REBECKA UHLINBild 1 av 1
Annika Creutzer
Annika Creutzer Foto: REBECKA UHLIN

En sammanställning av inrapporterade räntor till SvD Näringslivs nya räntekarta visar att snitträntan för riket hamnar på 2,04 procent. I denna siffra ingår visserligen fler bindningstider än bara den rörliga räntan. Dock uppger en hög andel av Räntekartans användare att de har en rörlig ränta.

– Jag tror att det går att pressa räntan mer. Det visar inte minst bankernas ekonomiska resultat som presenteras nu i dagarna. De tjänar mycket pengar på våra lån, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem i SvD Näringslivs räntepanel.

Räntan för ett tremånaderslån bör ligga på 1,7 procent. Inte högre. Det enades räntepanelen om när SvD Näringsliv träffade dem senast i december 2014. Och den nivån anser Annika Creutzer håller bra fortfarande.

Annons
Annons

– Det finns ju banker som öppet redovisar sina snitträntor och då går det att komma ned till 1,7 procent.

Hon betonar att det är viktigt att fortsätta pruta och inte luta sig tillbaka för att räntan är låg.

– Det finns prutmån. Och det lönar sig att hålla i prutande. Bara att få ned räntan från 2 till 1,7 procent gör 2-miljonerslånet några tusenlappar billigare om året, säger hon.

Sammanställningen från räntekartan visar att den genomsnittliga låntagaren har just ett lån på knappt 2 miljoner kronor.

Den visar också att det finns de låntagare som har lyckats komma ned ännu lägre – hela vägen ned till runt 1 procent i ränta. Några har till och med rapporterat in en rörlig ränta på 0,5 procent, vilket gör att man kan misstänka att det är bankanställda med särskilda villkor, som också innebär att de får betala en förmånsskatt på sitt bolån.

Hur ofta bör man se över sitt bolån?

– Man ska se till att rabatten man får är inskriven i låneavtalet. Sedan gäller att man har stenkoll och är snabb som en kobra för att förhandla igen, om rabatten skulle försvinna, säger Annika Creutzer.

Uppge din ränta – och se andrassvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons