Annons

Smörpriset upp 20 procent – väntas stiga mer

Smörpriset ökar. I Frankrike är det heta känslor kring kakor och croissanter. Arkivbild.
Smörpriset ökar. I Frankrike är det heta känslor kring kakor och croissanter. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Smörpriset har ökat med över 20 procent sedan årsskiftet. Och ytterligare prisökning är att vänta till följd av mjölkbristen.

Under strecket
TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad

På Axfood har ett halvt kilo smör gått från att vid årsskiftet kosta 29,50 kronor till nuvarande 35,90 kronor, enligt bolagets presschef Claes Salomonsson.

– Det har legat under 30 kronor i sex år så det är en rejäl höjning. Det beror på bristen av smör och grädde, säger Salomonsson.

Företeelsen är inte ny. Frågan om brist på smör och grädde diskuteras återkommande. Enligt aktörer på mejerimarknaden är bakgrunden att konsumenter i allt högre utsträckning vill ha feta produkter samtidigt som produktionen av mjölk – som smörproduktion kräver stora mängder av – har sjunkit.

TT: Hur är prognosen för smörpriset?

– Prognosen är att det blir mer produktion i sommar eftersom korna går ute. Men i höst tror vi att bristen kommer att bestå och man får räkna med fortsatta prisökningar, säger Claes Salomonsson.

Axfood har inte sett någon försäljningsnedgång av smör till följd av det högre priset.

– Smör är någonting man måste ha, säger Salomonsson.

Bilden av ett stigande smörpris under det senaste halvåret delas också av Coop.

– Arla har höjt priset det senaste halvåret och då följde hela branschen med, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Samtidigt finns det exempel där mjölkbristen tvingat mejerierna att lägga om produktionen. Sedan i oktober förra året producerar inte Norrmejerier något konventionellt smör. Anledningen är att bolaget har valt att prioritera produkter som grädde och creme fraiche.

– Vi missar lite intäkter där. Hade man överskott skulle man ju kunna sälja på export men konsumenterna önskar allt fetare produkter, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Det är inte bara i Sverige som det råder smörbrist. I Frankrike uppges smörpriset ha ökat med 92 procent fram till i maj, vilket har fått de franska bageriägarna att hävda att det utgör ett hot mot hela branschen. Branschföreträdare varnar för att priset på exempelvis croissanter och kakor nu kan komma stiga väldigt snabbt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons