Annons

Per Gudmundson:Då arbetare, nu new age-coach

Stefan Löfven med Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Baastad.
Stefan Löfven med Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Baastad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Gaia leadership erbjuder chefsutbildningar för ”Livskraft, Offensivitet, Samspel mellan del och helhet och Värde”. Gaias egna ”filosofi” om ”Det Offensiva Ledarskapet” har grundtanken att ”varje människa, oavsett roll, är en ledare”, som kan frigöras med det egna verktyget ”Gaia Profilen”. Utvecklingsarbetet syftar till ett ”coachande ledarskap för att förstå lyssnandets och frågornas kraft” i en organisation som bygger på ”Relational Management” och där ”kultur och struktur måste vara i balans”. ”Sustainabilitet”, ”resiliens” och ”agilitet” är nyckelord för framgång.

”Genom att utmana oss själva när vi möter andra människor med olika perspektiv, roller eller ideologier går det att nå fram till de synergieffekter som gör att 1+1 kan bli 3”, skriver Lena Baastad på sin medarbetarsida.

Det fanns en tid när arbetarrörelsen kunde förstås utifrån yrkestitlarna på valsedlarna. Brevbärare. Skogsarbetare. Hushållerska. Typograf.

Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Baastad är ett tydligt exempel på att den tiden sedan länge är förbi. Vad skulle det skrivas i hennes fall? Sustainabilitetskonsult? Agilitetscoach? Holistisk värdegrundsentreprenör?

Annons
Annons

Det här är en följd av den omvälvande samhällsförändring som skett det senaste halvseklet. Den arbetarklass som utgjorde partiets bas, och som var fullt synlig för bara några decennier sedan, existerar knappast längre.

Huvuddelen har inlemmats i medelklassen. Andra har blivit levebrödsföretagare. Ytterligare andra har slagits ut och tvingats ner i den arbetslösa underklass som blir allt större.

Den gamla konfliktlinjen mellan arbete och kapital är utsuddad. Var sjätte svensk äger aktier direkt och resten gör det genom sitt pensionssparande. I den nya informationsåldern behöver arbetarna inte heller sträva efter att ta över produktionsmedlen – de sitter i arbetarens huvud.

Den generella välfärden klarar inte av att möta folks behov. Medborgarna röstar med fötterna och köper sig i stället privata tjänster. Den legendariska fackförbundsavdelningen Gruvtolvan i Kiruna kom redan 2009 överens med arbetsgivaren LKAB om privat sjukvårdsförsäkring för medlemmarna. I dag har 635 000 svenskar privat sjukförsäkring.

Den klassiska socialdemokratiska politiken fungerar inte längre. I en globaliserad värld kan man inte lova två tusen nya jobb i Norrbotten, eller skapa tillväxt med stimulanspolitik. Ord som arbetsförmedling eller bostadskö framstår för en ung generation som hån.

På ett plan har dock den marxistiska analysen hållit: när den materiella basen förändras följer den ideologiska överbyggnaden efter. Således ser det socialdemokratiska partiet helt annorlunda ut i dag.

På ena sidan i Socialdemokraterna står nu identitetsvänstern, som övergett klass för kön, tro och hudfärg, och som bytt Internationalen mot intersektionalitet. På den andra sidan står pragmatiker som primärt går till val på sin kompetens som dugliga administratörer av förvaltningen. De kan vara kommunalråd i Luleå, som Niklas Nordström, eller näringsminister, som Mikael Damberg. De skulle lika gärna kunna vara borgerliga – och till livsstilen är de det – men slumpens skördar har gjort dem till socialdemokrater.

Det kommer att krävas en del ”Relational Management”, för att prata nya partisekreterarens språk.

För arbetarromantiker är utvecklingen plågsam. Debattören Daniel Suhonen, chef för den fackföreningsägda tankesmedjan Katalys, kommenterade utnämningen på Facebook:

”Gick en gång en ledarskapskurs med Gaia-kommunikation. Det var den värsta kvalificerade rappakalja jag någonsin tagit del av. [...] Det var grekisk mytologi, olika kroppsvätskors sammansättning och zodiaken. Nu hämtar vi vår nya partisekreterare därifrån.”

För oss åskådare är det bara kosmiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons