Foto: Janerik Henriksson, Per Groth, Tomas Oneborg

Valet avgjordes för länge sedan

Hur hamnade vi här? I dag går miljoner svenskar till valurnorna efter fyra år av regeringskriser, skandaler och en opposition som skjutit sig själv i foten. SvD berättar om händelserna som avgjorde valet långt innan valrörelsen ens började – i en mandatperiod som inte liknat någon annan.

Uppdaterad
Publicerad

Per Gahrton ger Miljöpartiet ett råd

Bara fem dagar har gått sedan Fredrik Reinfeldt annonserade sin avgång som statsminister. Ytterligare en vecka ska dröja innan Stefan Löfven bildar Sveriges första rödgröna regering.

Det är nu, den 19 september 2014, som före detta MP-språkröret Per Gahrton presenterar mandatperiodens viktigaste rapport. ”Erfarenheter av europeiska gröna partiers regeringsmedverkan” röner ungefär lika stor uppmärksamhet som alster från den lilla gröna tankesmedjan Cogito brukar göra. Det vill säga inte mycket alls.

Partigrundaren Per Gahrton formulerar Miljöpartiets maktstrategi i regeringsställning.
Partigrundaren Per Gahrton formulerar Miljöpartiets maktstrategi i regeringsställning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Men i rapporten finns ett råd till MP-ledningen som ska komma att prägla hela det rödgröna samarbetet: Vad som än händer, lämna inte regeringen! Ska väljarna övertygas om att Miljöpartiet är ett seriöst och ansvarstagande regeringsparti måste språkrören vara beredda att stå upp för svåra politiska kompromisser.

Om Gahrton bara visste vilken prövning det skulle bli för partiet han grundade 33 år tidigare. I den ena symbolfrågan efter den andra skulle MP tvingas svika sina gröna ideal. Bevarandet av Bromma flygplats. Byggandet av Förbifart Stockholm. Försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol. Värdlandsavtalet med Nato. Och den historiska skärpningen av flyktingpolitiken, som skulle få språkröret Åsa Romson att kämpa mot tårarna inför landets samlade pressuppbåd.  

Annons

Miljöpartiet får lära sig den hårda vägen hur det är att samregera med ett socialdemokratiskt parti som har styrt Sverige ensamt i närmare ett sekel. Birger Schlaug, ett annat före detta språkrör, döper om MP till ”Meningslösa Partiet”.

Men partiet håller ut.

När partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven passar Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på att fälla regeringens budget.
När partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven passar Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på att fälla regeringens budget. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sverigedemokraterna ställer till kaos

På eftermiddagen den 2 december 2014 uppdaterar Oscar Sjöstedt sin Facebook-profil. På den nya bilden syns Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson inklippt i tv-serien Game of Thrones med en text som lyder: ”Budget is coming”.

Det är en föraning om det politiska kaos som strax ska bryta ut, när Sjöstedt och gruppledaren Mattias Karlsson meddelar att SD tänker rösta på Alliansens budgetförslag.

I samma stund står Sverige inför en regeringskris. Statsminister Stefan Löfven har två valmöjligheter: utlysa extra val eller regera på en borgerlig budget.

Annons

Konsekvenserna av DÖ blir snabbt kännbara.

Maktdemonstrationen är SD:s första politiska framgång; från och med nu kan de andra partierna inte längre ignorera dem. Att riksdagen nu fått tre politiska block ska komma att omforma svensk politik för en oöverblickbar framtid.

Under hotet om extra val enas regeringen och allianspartierna om mandatperiodens mest avgörande – och utskällda – uppgörelse. Decemberöverenskommelsen innebär att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister. Och att den största partikonstellationen garanteras att få igenom sin budget, vilket i praktiken ger den rödgröna regeringen fri lejd så länge den samarbetar med Vänsterpartiet.

Konsekvenserna av DÖ blir snabbt kännbara, speciellt för oppositionen som nu är bakbunden.

DÖ-dödaren Sara Skyttedal firar segern på Kristdemokraternas riksting.
DÖ-dödaren Sara Skyttedal firar segern på Kristdemokraternas riksting. Foto: Per Groth/TT
Annons

Sara Skyttedal öppnar en flaska champagne

Det är på Kristdemokraternas riksting som decemberöverenskommelsen faller. Den 9 oktober 2015, tio månader efter att den tillkom.

Alla kameraobjektiv är riktade mot ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, som har kommit att symbolisera det högljudda DÖ-motståndet som växt fram inom de borgerliga partierna – och bland besvikna borgerliga väljare, som flyr till SD.

Tre sekunder efter att KD-ombuden röstat ner DÖ sprätter Skyttedal korken till en rumstempererad flaska Bollinger. Hon skålar medan kamerorna blixtrar. Inom loppet av några timmar har alliansledarna förklarat att uppgörelsen om hur Sverige ska styras är överspelad.

Kedjan som har fjättrat borgerligheten är borta, men det grundläggande problemet kvarstår. Det rödgröna styret är fortfarande i minoritet i riksdagen. Väljer Alliansen att lägga fram ett gemensamt budgetförslag så ger man samtidigt SD makten att fälla regeringen. Hur den nyvunna friheten ska hanteras är en fråga som snart ska splittra Alliansen.

Annons
Hösten 2015 går Sverige från ”öppna hjärtan” till stängda gränser.
Hösten 2015 går Sverige från ”öppna hjärtan” till stängda gränser. Foto: Felipe Dana / TT

Statsministern gör en helomvändning

Redan på sensommaren 2015 får regeringen rapporter om att något håller på att hända. Antalet människor som tar sig över Medelhavet och genom Europa för att söka asyl i Sverige ökar från vecka till vecka.

I augusti kommer 12 000, nästa månad dubbelt så många. ”Mitt Europa bygger inga murar”, säger statsminister Stefan Löfven på en flyktingmanifestation i Stockholm i september. I oktober slås rekord – 39 000 asylansökningar under en och samma månad.

Flyktingvågen gör att migrationen seglar högst upp på väljarnas dagordning.

Mottagningssystemet ute i kommunerna har nu nått bristningsgränsen. Och Löfven gör en helomvändning. ID- och gränskontroller införs. Den 24 november 2015 föreslår den rödgröna regeringen att asylreglerna ska skärpas till EU:s miniminivå för att ge det svenska flyktingmottagande ”andrum”.

Annons

Moderaterna – som året innan vädjat till svenskarna att ”öppna sina hjärtan” – vill inte vara sämre och föreslår en tillfällig flyktingpaus.

Flyktingvågen gör att migrationen seglar högst upp på väljarnas dagordning.

Men storpartiernas positionsförflyttning får även andra effekter på opinionen. När SD inte längre är ensamt om att driva en stram asylpolitik slutar partiet för första gången att växa. Samtidigt som Vänsterpartiet och Centerpartier kan fånga in nya flyktingliberala väljare.

Donald Trump vänder uppochner på amerikansk – och svensk – politik.
Donald Trump vänder uppochner på amerikansk – och svensk – politik. Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump ger Rosenbad skrämselhicka

Natten mellan den 8 och 9 november 2016 drar ett kraftigt snöoväder in över Stockholm. Samtidigt skakas USA av en helt annan storm – Donald Trump. Mot alla odds vinner den republikanske miljardären och dokusåpakändisen det amerikanska presidentvalet.

Annons

Han gör det genom att mobilisera vita arbetarväljare på landsbygden. Och genom att attackera det mediala och politiska etablissemanget i Washington.

Skrällsegern ger eko över Atlanten, och en farhåga sprider sig bland svenska partier: Kommer bortglömda väljargrupper att straffa även oss på valdagen?

Så gör den urgamla konflikten mellan stad och land åter entré på den svenska scenen.

Den som tydligast försöker distansera sig från den politiska eliten i Stockholm är statsminister Stefan Löfven. Han flyttar sitt jultal från huvudstaden, nobbar politikerveckan i Almedalen och framhåller gång efter annan att han är ett forsterhemsbarn och en arbetargrabb från Sunnersta i Västernorrland. Samtidigt som han slåss mot C-ledaren Annie Lööf om att lova mest samhällsservice i glesbygden.

För första gången på länge är det inte de urbana medelklassväljarna och deras frågor som står i centrum för den politiska debatten.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra föll offer för dåliga opinionssiffror och missnöja partikamrater.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra föll offer för dåliga opinionssiffror och missnöja partikamrater. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Moderatledningen åker på internat

Vad fan ska vi göra? Det är diskussionsämnet när den moderata partiledningen åker till Amsterdam för ett ”internat” i januari 2017. Partiet sjunker som en sten i opinionsmätningarna. Förtroendet för partiledaren Anna Kinberg Batra är i botten.

Analysen man gör låter ungefär så här: en stor grupp borgerliga väljare litar inte längre på Moderaterna eftersom man låter Stefan Löfven regera, och man gillar inte att Sverigedemokraterna stängs ute av övriga riksdagspartier. Trots att den fallit så är det DÖ som fortsätter att spöka.

M-ledningen enas om en plan som ska sjösättas så fort man kommer hem.

Liberala väljare flyr till C medan konservativa beger sig till SD.

Den 19 januari håller Anna Kinberg Batra en pressträff som blir början till slutet på hennes korta partiledarkarriär. Två besked är nya: M vill att Alliansen ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag och man öppnar för att samtala med SD i riksdagens utskott. Följdfrågorna från journalisterna blir lika svårhanterliga för M-ledaren som sprickorna som uppstår i allianssamarbetet.

Annons

C-ledaren Annie Lööf menar att det vore ”att slänga ut Sverige i politisk cirkus” och L-ledaren Jan Björklund lovar att ”inte medverka till att ge SD politisk makt och inflytande”.

I de första opinionsmätningarna efter utspelet rasar M: liberala väljare flyr till C medan konservativa beger sig till SD.

Katastrofsiffrorna får mäktiga delar av M att vända sig emot sin egen partiledare. Med bara ett år kvar till valet tvingas Kinberg Batra bort och Ulf Kristersson tar över.

Socialdemokraterna fick se sin ministerstjärnan Anders Ygeman falna efter it-skandalen.
Socialdemokraterna fick se sin ministerstjärnan Anders Ygeman falna efter it-skandalen. Foto: Ari Luostarinen/TT

It-skandalen skördar offer på båda sidor

Sommaren 2017 står Stefan Löfvens regering för andra gången inför en regeringskris. Alliansens partiledare meddelar att man tänker väcka misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist – och SD-ledaren Jimmie Åkesson ställer sig bakom.

Annons

Anledningen är it-skandalen på Transportstyrelsen som DN avslöjat. Där sekretessbelagda uppgifter som hotar rikets säkerhet ska ha röjts och generaldirektören tvingats avgå. Ansvaret för skandalen letar sig djupt in i regeringskansliet.

Löfven svarar Alliansen genom att ombilda sin regering. Johansson och Ygeman får gå. Ett tungt bakslag för Socialdemokraterna. Men statsministern låter Peter Hultqvist sitta kvar.

Nu vänds pressen mot oppositionen: ska de verkligen fälla den kanske mest populära försvarsministern i modern tid?

Än en gång har man lyckats vända en regeringskris till sin egen nackdel.

Svaret blir nej. Centerpartiet och Liberalerna får kalla fötter.

Efteråt är analyserna inte nådiga mot Alliansen: än en gång har man lyckats vända en regeringskris till sin egen nackdel. I stället begravs frågan i konstitutionsutskottet.

I juni 2018 kritiseras statsminister Stefan Löfven samt statsrådet Ann Linde och före detta statsråden Anna Johansson och Anders Ygeman för att ha brustit i informationsspridningen under it-skandalen.

När valrörelsen drar igång har turbulensen runt Transportstyrelsen fallit i kollektiv glömska. Och det är lätt att förstå varför varken S eller M påminner väljarna om den.

Få händelser symboliserar lika tydligt att det är två historiskt svaga politiska block som ställs mot varandra den 9 september, pressade av ett tredje block som ingen vill samarbeta med.

Transportstyrelsen blev en jobbig följetång för för regeringen och en missad chans för oppositionen.
Transportstyrelsen blev en jobbig följetång för för regeringen och en missad chans för oppositionen. Foto: Erik Simander/TT
Efter reklamen visas:
Det här kommer hända efter valet

Partigrundaren Per Gahrton formulerar Miljöpartiets maktstrategi i regeringsställning.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 8

När partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven passar Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på att fälla regeringens budget.

Foto: Henrik Montgomery / TTBild 2 av 8

DÖ-dödaren Sara Skyttedal firar segern på Kristdemokraternas riksting.

Foto: Per Groth/TT Bild 3 av 8

Hösten 2015 går Sverige från ”öppna hjärtan” till stängda gränser.

Foto: Felipe Dana / TTBild 4 av 8

Donald Trump vänder uppochner på amerikansk – och svensk – politik.

Foto: Evan Vucci/TT Bild 5 av 8

Moderatledaren Anna Kinberg Batra föll offer för dåliga opinionssiffror och missnöja partikamrater.

Foto: Tomas OneborgBild 6 av 8

Socialdemokraterna fick se sin ministerstjärnan Anders Ygeman falna efter it-skandalen.

Foto: Ari Luostarinen/TT Bild 7 av 8

Transportstyrelsen blev en jobbig följetång för för regeringen och en missad chans för oppositionen.

Foto: Erik Simander/TT Bild 8 av 8