Annons

Janerik Larsson:Då Daniel Suhonen blir svarslös

En lysande populist
En lysande populist
Under strecket
Publicerad

Daniel Suhonen är en lysande populist och demagog. Hans tankesmedja Katalys kanske inte presenterar så mycket nyskapande tänkande men som debattör är han ibland helt osannolikt bra.

Det enda lilla problemet är att den känslosamma retoriken oftast inte tål mötet med en något kyligare verklighetsanalys.

Han skriver i sin krönika i Dagens Samhälle att ”vinsterna ska bort – för morsans skull”.

Han tecknar en situation som fyller varje läsare med stor medkänsla:

Morsan hade kol – kronisk obstruktiv lungsjukdom, som förr vanligtvis kallades emfysem. Hon var sjukpensionär i femton år. Innan hade hon jobbat deltid som städerska på fritidsgården i Västertorp. Nu, i början av 2000-talet satt hon i bästa fall upp, lyssnade på radio och läste romaner. Röra sig kunde hon inte, för lungorna var helt förstörda av rökning. Kol slår stenhårt mot främst arbetarklassens kvinnor. Morsan hade tur. Hon fick förmodligen den bästa vård som fanns att köpa för pengar och det kostade oss nästan inte en krona. (---)

I ett annat system än ett med generell välfärd hade en arbetarklassfamilj som vår aldrig kunnat ge henne den vård hon behövde. För mig är detta inte sentimentalitet eller något jag skriver för att få sympati. Detta är realiteter. Min morsa kunde aldrig bli en lönsam kund. Hon hade aldrig ens fått teckna en privat försäkring.

Annons
Annons

För mig är det exakt detta diskussionen om privat vinst i välfärden handlar om.”

Men privata sjukvårdsförsäkringar är, för att nu börja där, inte vad diskussionen om ”vinst i välfärden” handlar om. Dessa försäkringar stänger inte ute någon från den generella välfärden. Vad de gör är att de bidrar till att effektivisera vårdsystemet så att de som betalar dubbelt – ofta småföretagare som vill effektivisera sin tidsanvändning – kan optimera sitt bidrag till samhällsekonomin.

Vad det handlar om är i själva verket hur den generella välfärden ska bli så effektiv som möjligt för att alla ska få så bra hjälp då de behöver.

Suhonens underförstådda tes är att bara offentliga monopol kan skapa förutsättningar för detta.

Jag förstår såklart att Suhonen är socialist. Han kanske är motståndare till all företagsamhet som inte är offentligt ägd. Typ Sovjet och DDR. Nej så illa är det säkert inte.

Det varken Suhonen eller andra motståndare till privat företagsamhet i vissa delar av samhällsekonomin inte förstår är att logiken är densamma förutsatt att kvalitetskraven är desamma.

Sverige är ett rikt land. Varför? Ja inte på grund av att vi bara haft offentligägda företag. Tvärtom är ju den verkliga historien om vårt lands välstånd just berättelsen om företagsamhetens gåva till oss alla.

Politiska reformer bygger på av företagsamheten skapade förutsättningar.

Daniel Suhonens morsa skulle sannolikt kunnat få än bättre vård om hon haft tillgång till den välfärd som idag byggts upp inte minst med hjälp av duktiga entreprenörers insatser.

Ska byggföretaget få betalt för sitt risktagande, sina insatser i ekonomin men inte den privata barnmorskemottagningen? Det är här Daniel Suhonen blir svarslös.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons