Annons

Johan Lindberg:”Midsommarkransen kändes som Berlin”

Agent Side Grinder – till höger SvD-läsaren Peter Fristedt som berättar en 90-talshistoria om Midsommarkransen.
Agent Side Grinder – till höger SvD-läsaren Peter Fristedt som berättar en 90-talshistoria om Midsommarkransen.

”Skvallertorget” som fylldes med barn, drömmar om syntiga Berlin och trängseln vid husets gemensamma dusch. SvD-läsarnas minnen från Midsommarkransen har en stor bredd när det gäller upplevelser och tidpunkter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tellusborg i Midsommarkransen tidigt på 1900-talet – exakta årtalet oklart.

Foto: Stadsmuseet Bild 1 av 5

Utsikten från Åsa Karlssons köksfönster när hon bodde på Tellusborgsvägen 88.

Foto: Åsa Karlsson Bild 2 av 5
Foto: Axel Swinhufvud, samling Jan A. Rune Bild 3 av 5

Så här ensamt låg fabriksbyggnaden, som var lösningen på veckans Stockholmsgåta, under 1930-talet.

Foto: Stadsmuseet Bild 4 av 5
Foto: Lennart Helleday Bild 5 av 5

Senaste Stockholmsgåtan landade i Midsommarkransen och jag berättade då historien om hur ordet bensinmack skapades tack vare en uppfinnare som startade sin fabrik här 1916.

Som vanligt har det kommit in fina läsarmejl. Musikern Peter Fristedt, som är med i elektroniska Bromma-bandet Agent Side Grinder, har 1990-talsminnen från kvarteret som var i fokus för veckans Stockholmsgåta: ”Just kvarteret runt denna fastighet i Midsommarkransen har jag alltid tyckt är väldigt urban miljö, med motorvägar alldeles runt knuten. Jag brukade besöka en kollega i mitt dåvarande band ’Berliner 6 Bahn’ på tidigt 1990-tal som hade en lägenhet där lite högre upp. Vi lyssnade på minimalsynt, tittade på Essingeleden och drömde om Berlin. Att titta på Essingeleden och åka nattbuss var stor inspiration då det kändes som Berlin eller Ruhr.”

Även läsaren Martin minns platsen från 90-talet: ”Jag bodde på Tegelbruksvägen i början av 90-talet. En tvåa med dusch i källaren så vissa morgnar fick man köa med övriga hyresgäster för att göra sig i ordning. Men det gick bra det med och "Kransen" var en mysig stadsdel på den tiden.”

Annons
Annons

Tellusborg i Midsommarkransen tidigt på 1900-talet – exakta årtalet oklart.

Foto: Stadsmuseet Bild 1 av 1
Tellusborg i Midsommarkransen tidigt på 1900-talet – exakta årtalet oklart.
Tellusborg i Midsommarkransen tidigt på 1900-talet – exakta årtalet oklart. Foto: Stadsmuseet

Ronny Medin berättar om sin uppväxt i ett helt annat Midsommarkransen på 1940- och 1950-talet: ”Jag är född 1943 och bodde på Svandammsvägen 8 vid ”Skvallertorget”. Det var ju väldigt många barn i varje hus. Många hus förslummades eftersom hyresvärdarna var så snåla. Men på 1980-talet blev Kransen populärt och det bildades många bostadsrättsföreningar med följden att upprustningar påbörjades. När jag växte upp fanns det ju någon rörelse i varenda hus. Mjölkaffär, bröd, fisk, färg och kaffehandel som man ”sprang skubb åt”. Det var en väldigt levande stadsdel.

Jag kommer ihåg iskarlen med häst och vagn som levererade isblock till Hultmans kött o chark i hörnan av Svandammsvägen-Södertäljevägen. Gårdsmusikanter förekom ganska mycket också. Då fanns det tre biografer i Kransen: Svanen, Saba och Tellus. Dom låg så nära varandra så på söndagarna kunde man gå på matiné kl 13 på ena bion och klockan 15 matinén på nästa biograf. Hade man pengar över så kunde man kila i väg på kvällsbio kl 19, och hinna äta däremellan.”

Läsaren Jan Bertilsson inspirerades till att skriva några rader efter att ha läst Ronnys inlägg: ”Jag minns särskilt Hultmans kött & chark på Svandammsvägen/Södertäljevägen. Mitt första jobb efter skolan 1972 bör ha varit i samma livsmedelsbutik fast med det nya namnet "Funko". Jag fick slita som ett djur för en ringa peng – men det blev en nyttig erfarenhet.

Annons
Annons

Utsikten från Åsa Karlssons köksfönster när hon bodde på Tellusborgsvägen 88.

Foto: Åsa Karlsson Bild 1 av 2
Foto: Axel Swinhufvud, samling Jan A. Rune Bild 2 av 2

Började sedan som brevbärare i Hägersten och fick vikariera en del i Kransen innan man fick ett eget distrikt. Minns mycket väl de sunkiga kåkarna i dessa kvarter som ni beskrev. Besökte området igen häromdagen och gladde mig över hur fint det ser ut i dag...”

Utsikten från Åsa Karlssons köksfönster när hon bodde på Tellusborgsvägen 88.
Utsikten från Åsa Karlssons köksfönster när hon bodde på Tellusborgsvägen 88. Foto: Åsa Karlsson

Åsa Karlsson minns hur en solig söndag i oktober 2008 för första gången besökte Midsommarkransen: ”Jag hade precis flyttat hem från Angola och skulle köpa min första lägenhet i Stockholm. Jag hade aldrig varit i Midsommarkransen innan och gick runt för första gången med mina föräldrar mellan visningar. Vi körde upp och ner från Kalmar samma dag, åt lunch på fiskrestaurangen som låg på Svandammsplan och fikade på Kalaskransen. Hamnade sedan på Tellusborgsvägen 88 och bodde där nästan tio år. Glömmer aldrig den dagen och är trogen Hägersten sedan dess!”

Jan A Rune skickade över en fin bild från 1917 – det är en bensinpump från AB Mack som användes på Grevgatan 25:

Foto: Axel Swinhufvud, samling Jan A. Rune
Annons
Annons

Så här ensamt låg fabriksbyggnaden, som var lösningen på veckans Stockholmsgåta, under 1930-talet.

Foto: Stadsmuseet Bild 1 av 1

Ingela Klingberg drog nytta av sin vurm för hattar i sin jakt på rätt plats: ”Jag är sedan en tid mycket intresserad av äldre hattar, tänk vad vackra hattar det fanns på 1920-50-talet och så vackra damerna var med dessa på huvudet. Nåväl i Midsommarkransen på Tellusborgsvägen finns Hatteljen och en modist som lär ut hur man syr hattar och renoverar även äldre hattar. Jag har varit där och blev också fascinerad av den gamla fina bebyggelsen där. Så jag strosade runt lite i omgivningarna och fick syn på huset i gåtan.”

Även signaturen Ivar dök på den rätta lösningen av en slump: ”Plötsligt fanns den bara där och väntade på att bli inbromsad vid (med cykeln). Underbara kuperade kvarter med MACK-huset som en äkta ros i tårtan.”

Stefan Hesserud Persson har en annan ingång till platsen: ”Jag sommarjobbade som brevbärare några år och bar ut post där. Fint även invändigt vill jag minnas, även om det är över tio år sen.”

Så här ensamt låg fabriksbyggnaden, som var lösningen på veckans Stockholmsgåta, under 1930-talet.
Så här ensamt låg fabriksbyggnaden, som var lösningen på veckans Stockholmsgåta, under 1930-talet. Foto: Stadsmuseet

Fredrik Öberg kallar sig för ”Kransenfantasten”: ”Midsommarkransen var mitt hem under 17 år, längtan tillbaka är stark. Detta hus tillhör de äldre i Kransen, och charmfaktorn är hög. Fastigheten sticker med sin ljusa nyans på fasaden ut likt en läcker liten gräddbakelse bland de omgivande kåkarnas beiga och gula färger. I närheten – i huset där AB Macks andra lokal låg – höll en jazzklubb till där man exempelvis kunde lyssna på Bernt Rosengren med band för en ynka 50-lapp. Det huset fanns kvar en bit in på 2000-talet. Under mina år i den lilla förstaden, upplevde jag att hela Kransen var som en förlängning av mitt vardagsrum; det spelade ingen roll om jag låg på en filt och läste i Svandammsparken eller promenerade runt gata upp och gata ned i den kuperade terrängen, att vistas där var som att vara omsluten av en len kattsvans (inte sällan även bokstavligt, då det finns gott om katter där).

Annons
Annons
Foto: Lennart Helleday Bild 1 av 1

Jag kände mig alltid trygg oavsett tid på dygnet. Så har det emellertid inte alltid förhållit sig – läs Kjell Johanssons böcker, kanske särskilt ”Huset vid Flon” och ”Mammas gata”, och slås av kontrasten mellan 40- och 50-talens arbetarstadsdel och dagens tungt gentrifierade medelklassparadis. Och läs dem gärna över en kopp te på något av Kransens fik.”

Matz Bjurström har ingen anknytning till platsen, men avslöjar hur han kom fram till gåtans lösning: ”Jag är intresserad av något som kallas 'placespotting'. Alltså att man får en bild, eller ett utdrag av en satellitbild och ett ungefärligt sökområde. Sedan skall man identifiera var platsen är... Det förekommer bland annat i ett 'spel' som heter geocaching. Utifrån fotona och kommentaren om förort ca 6 km från centrum, så är det inte så mycket att leta efter. I synnerhet med höghusen och platta tak på dem. Vinkel på dem och ungefär avstånd, ger två möjliga håll från dem. Sedan är det bara använda Google street-view.”

Lennart Helleday har liksom flera andra läsare besökt platsen för första gången under den gångna veckan. Här en bild från Lennart:

Foto: Lennart Helleday

Hanna Martinsson överraskades av Midsommarkransens charm: ”Jag har aldrig varit där tidigare eftersom jag har min bostad norr om Stockholm, men det var verkligen ett jättegulligt område. Svandammsparken är en höjdare. Jag har funderat lite kring varför det heter Midsommarkransen – vet man varför?”

Ja, namnet Midsommarkransen kommer faktiskt från en 1700-talskrog som hette så. Den låg vid korsningen av Svandammsvägen och Södertäljevägen. Krogens skylt pryddes av midsommarblommor.

Kul med allt läsarengagemang kring gåtan – drygt 600 läsare mejlade in förslag och lite över 400 prickade rätt. Ni som vill ha ett mejl varje gång en ny gåta läggs ut får gärna höra av er till mittstockholm@svd.se. Välkomna tillbaka till en ny gåta måndag 23 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons