Annons

Johan Carlström: Då kan Andersson tvingas sänka skatten

Moderaterna utmanar regeringens övergångsbudget med en egen budget. Det skulle kunna tvinga den rödgröna regeringen att sänka inkomstskatterna nästa år.

Uppdaterad
Publicerad
Finansminister Magdalena Andersson kan tvingas regera med Moderaternas budget.
Finansminister Magdalena Andersson kan tvingas regera med Moderaternas budget. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Moderaterna upprepade på torsdagen att partiet kommer att lägga en egen budget (skuggbudget) som kommer att utmana regeringens övergångsbudget.

Övergångsbudgeten kommer inte att innehålla några stora reformer, förutom möjligen sänkt skatt för pensionärer – en reform som alla partier är överrens om bör genomföras och som Moderaterna på torsdagen ställde sig positiv till.

Men mycket roligare än så lär budgeten inte bli. Det är nämligen hela poängen med en övergångsbudget – att bara göra det som absolut är nödvändigt för att svensk ekonomi ska rulla på, och samtidigt vänta med stora reformer tills en ny regering finns på plats.

Annons

M har inget emot övergångsbudgetar men de ser heller ingen anledning att avstå från att lägga fram en egen budget som kommer anpassas till de övriga allianspartiernas politik.

Läget är med andra ord mycket rörigt och oförutsägbart.

Partiet tycker, med andra ord, att det är fullt rimligt att lägga fram en skuggbudget som utmanar övergångsbudgeten innan riksdagen har bestämt sig för vem som ska regera Sverige de närmsta fyra åren. Även SD planerar att lägga fram en egen budget.

Riksdagen kommer således att tvingas rösta för vilken budget de vill ska styra över Sveriges framtid nästa år.

Vilka chanser har då M:s budget att få störst stöd när riksdagen röstar om budgeten nästa månad?

Det är mycket svårt att sia om.

Vi vet nämligen ännu inte hur de övriga partierna kommer att agera. Inga av M:s allianskollegor ville på torsdagen uttala sig om huruvida de kommer att lägga fram egna skuggbudgetar, lägga ned sina röster, rösta för övergångsbudgeten eller om de rentutav kan tänka sig att rösta för Moderaternas budget.

För att vinna krävs flest röster, men inte en majoritet i riksdagen.

Och Socialdemokraterna har ännu inte uteslutit att lägga fram en egen skuggbudget som då paradoxalt skulle utmana regeringens egen övergångsbudget. Läget är med andra ord mycket rörigt och oförutsägbart.

Annat är det med röstningsförfarandet i riksdagen. Det följer tydliga regler. Först kommer de två skuggbudgeterna med minst stöd att ställas mot varandra. Vinnaren där går vidare till nästa omgång, och så vidare. Till slut kommer det bara att återstå två budgetar – de två största. För att vinna krävs flest röster, men inte en majoritet i riksdagen.

Vad som gör den omröstningen extra spännande är att riksdagsledamöter inte har förbrukat sin röst bara för att de röstat för sin egen budget i en tidigare omgång. SD-ledamöter kan med andra ord välja att rösta på M:s budget – trots att de i ett tidigare skede röstat för sin egen.

Det skulle kunna få vågskålen att tippa över i M:s favör. Den rödgröna regeringen skulle då hamna i ett läge där den kan tvingas regera med en budget som innehåller moderat politik – precis som den gjorde under sitt första år vid makten.

Det skulle innebära skattesänkningar för landets löntagare. En sådan utgång är dock långt i från säker och beror helt på hur andra partier väljer att rösta.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna ANDERSSON MOT SVANTESSON
Annons
Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson kan tvingas regera med Moderaternas budget.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons