Annons

Tips till dig som måste äta på tunnelbanan

Mat som ”riskerar att vara obehaglig för andra resenärer” får inte förtäras i lokaltrafiken, enligt SL:s ordningsregler. Men var går gränsen? SvD:s Sofia Larsson svarar på frågor om modern vett och etikett.

Under strecket
Publicerad

Okej att slafsa i sig hamburgare på tunnelbanan? Inte om du sätter det i system, svarar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson.

Foto: SvDBild 1 av 1

Okej att slafsa i sig hamburgare på tunnelbanan? Inte om du sätter det i system, svarar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson.

Foto: SvDBild 1 av 1
Okej att slafsa i sig hamburgare på tunnelbanan? Inte om du sätter det i system, svarar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson.
Okej att slafsa i sig hamburgare på tunnelbanan? Inte om du sätter det i system, svarar SvD:s etikettexpert Sofia Larsson. Foto: SvD

Fråga: Att äta på kommunala färdmedel verkar bli allt vanligare, men vad är okej?

Häromdagen stod en yngling och slevade i sig något obestämbart ur ett tråg i rusningstid. Slafs, slafs. I går satt en kostymklädd man på tåget och åt en jättehamburgare med extra allt. Jag bytte plats och då luktade det plötsligt varmkorv när en kille slog sig ner bakom mig med händerna fulla av Sibylla.

Har vi slutat uppföra oss med mat?

Om folk sätter beteendet i system är det ju betydligt mer osympatiskt, för det är verkligen inte idealiskt med glufsande medpassagerare.

Sofia Larsson: Det finns saker som är tydligt rätt och det finns saker som är tydligt fel. Sedan finns det en massa grejer som befinner sig i en gråskala däremellan.

Att äta på tunnelbanan är en typisk sådan företeelse. I SL:s allmänna köp- och resevillkor står det att passagerare inte får ”äta mat som riskerar att vara obehaglig för andra resenärer”, en formulering som minst sagt öppnar för tolkning.

Annons
Annons

Vi skulle nog alla föredra att folk skötte sitt födointag på avsedda platser (eller var som helst i sina hem, om nu någon vill äta en nattmacka i sängen är det såklart deras ensak). Men, på grund av kapsejsade tidsscheman, hunger som plötsligt slår till och dylikt så kan det hända även den bästa att man måste äta i farten.

Om folk sätter beteendet i system är det ju betydligt mer osympatiskt, för det är verkligen inte idealiskt med glufsande medpassagerare, med allt vad det innebär av potentiell lukt och spill. Men när man möter en främling i förbifarten är det omöjligt att veta bakgrunden till situationen. Så det bästa vi kan göra för att hålla vår egen irritationsnivå nere är att tänka att personen hamnat i ett pressat läge.

Jag tycker att det är en bra idé att i mesta möjliga mån planera sina måltider så man slipper äta dem på tunnelbana eller buss. Och en bra idé för kollektivet, i kollektivtrafiken, är att hålla sig lite avsides om man måste äta. Ha också gärna en påse runt saker som kan tappas eller spillas. Man bör även i första hand välja mat som är lätthanterlig och kall, varma livsmedel luktar helt klart mer.

Det tillhör god ton att fråga om det är okej att äta innan man hoppar in. Spiller du kan du bli skyldig att betala för städningen.

För övriga kommunikationsmedel rekommenderar jag följande: 

• Tåg. Om det finns en bistrovagn, använd den, den är ju faktiskt avsedd för att äta i. Och sitt inte där för att jobba eller glo längtansfullt ut genom fönstret när du ätit färdigt. Låt nya matgäster komma till, så att de slipper förpesta sina stolsgrannar med lukten av en hutlöst dyr, överdrivet mikrad pasta. 

• Flyg. Här är vi alla i samma båt, trots att vi är i luften. Praktiskt nog serveras all mat på samma gång, så det blir mest fokus på den egna maten. Undantaget är väl jordnötsallergiker, och utfärdas nötförbud på flighten måste det givetvis följas.

• Taxi. Förvisso inte ett kommunalt färdmedel. Men bilen är ändå förarens arbetsplats, så jag tycker att det tillhör god ton att fråga om det är okej att äta innan man hoppar in. Spiller du kan du bli skyldig att betala för städningen. Och gör för guds skull inte som en kund en gång gjorde mot en taxiförare jag intervjuade för ”Moderna etikettboken” – erbjöd sig betala med nyplockade trattkantareller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons