Efter reklamen visas:
Kristina Sandklef Kinas roll i Sverige under 2020 TOPP

”Då kommer Kina rikta in sig på våra kärnkraftverk”

Står vi inför ett uppmärksammat kinesiskt intåg i Sverige? Inte alls, det har redan påbörjats. Däremot kommer vi snart behöva lära oss att tydligare skilja på goda kinesiska investeringar och riskfyllda. Det säger Kristina Sandklef, ekonom och oberoende Kinaexpert, i serien 20 tankar om 2020-talet.

Uppdaterad
Publicerad

När du sätter dig på en tunnelbana eller ett pendeltåg i Stockholm, kör en Volvo, tar expresståget till Arlanda eller ser en film på bio – 2019 är det bara några exempel på svenskarnas vardagliga kontakt med kinesiska bolag.

Givet att nuvarande regering inte verkar intresserad av att öka investeringskontrollerna utöver de som EU kräver kan Kinas roll i Sverige blir mer framträdande under 2020-talet, eftersom direktinvesteringarna sannolikt ökar. Att Sverige är ett frihandelssinnat land med en öppen ekonomi är en stark attraktionskraft för kinesiska investeringar, och vissa prognoser pekar på att Kina på sikt kan gå om USA som exportland för Sverige, så länge den kinesiska statsskulden och tillväxten hålls i schack.

Det är inte osannolikt att Kina kan erbjuda oss modern kärnkraft

Efter reklamen visas:
Vad kommer Kina spela för roll i Sverige 2020?

Motorn bakom investeringarna är målet att Kina ska vara en världsledande industrination styrd av Kommunistpartiet till år 2049. Som en del i detta finns statliga planer där Kina ska bli världsledande inom sektorer som bland annat medicinteknisk industri, life science, it-robotutveckling, bil- och rymdindustri. Här har flera svenska bolag en position i framkant, och kineserna attraheras av den svenska innovationskraften. Många investeringar har också varit framgångssagor, som Geelys förvärv av Volvo.

Samtidigt gäller det att inte vara naiv när det gäller utländskt ägande inom känsliga områden.

När vi nu snart äntrar 2020-talet står Sverige inför en rad utmaningar, och bemästrar vi inte dem är det är inte omöjligt att tänka sig att Kina står redo att hjälpa oss.

Annons

Ponera till exempel att vi inte lyckas lösa knäckfrågan om hur det svenska elnätet ska klara den ökade efterfrågan, och får reella problem med leveranssäkerheten. Kineserna är duktiga på elnät, och om behovet finns hos oss så har de tekniken. Det är inte osannolikt att Kina kan erbjuda oss modern kärnkraft.

Och ser vi en eskalerande brottslighet som skapar en efterfrågan på grindsamhällen – då kan det finnas kinesiska företag som utvecklar säkerhetstjänster som hör av sig till Sverige. Kina är världsledande inom smarta städer, vilket i Kina oftast innebär övervakning genom tekniska lösningar som ansiktsigenkänning, något som av statsapparaten och många företag inte anses kontroversiellt. Det krävs dock en ganska kraftig svängning i den svenska opinionen i integritetsfrågor för att det skulle bli verklighet här.

Under nästa decennium behöver vi lära oss mer om Kina, i synnerhet för att kunna skilja de goda investeringarna från de som kan vara riskfyllda.

Men om Kinas allt viktigare roll i Sverige kommer att noteras av den genomsnittlige svensken? Nej, det är ju knappast särskilt många som märker av det i dag. Kina är ju redan här i allra högsta grad.

Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1