Annons

Då sätts lika fördelning mellan sambor ur spel

När ett samboförhållande upphör ska allt som ingår i den så kallade samboegendomen delas lika. Men går det för lång tid upphör rätten att begära bodelning. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Publicerad
Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.
Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor. Foto: Illustration: Thomas Molén

Fråga: En moster till mig har levt i ett samboförhållande i nästan 70 år. De har bott på olika ställen och på 80-talet köpte min mosters sambo en bostadsrätt som de flyttade till från en hyreslägenhet. Sambon står som ägare till lägenheten.

De är nu gamla och har tillsammans flyttat till ett äldreboende. Bostadsrätten ska säljas när min mosters sambo godkänner att den säljs eller, om han inte vill det, när han avlider.

Har min moster någon rätt till försäljningsintäkterna?

Annons

Bostad och bohag som har köpts för att samborna ska använda dem gemensamt delas lika när förhållandet upphör.

Caroline Elander: Utifrån den information du har lämnat verkar det som att din mosters sambo köpte den aktuella bostadsrätten under din moster och hans pågående samborelation i syfte att de skulle bo där tillsammans. Av den så kallade sambolagen framgår att bostad och bohag, det vill säga möbler, som har köpts för att samborna ska använda dem gemensamt delas lika när samboförhållandet upphör. Detta oavsett vem som har betalat för dem.

Fördelningen av tillgångarna mellan samborna kallas bodelning och den egendom som omfattas av bodelningen kallas samboegendom.

Ett samboförhållande anses upphöra när någon av samborna avlider, när samborna flyttar isär eller när samborna gifter sig. I din mosters fall framgår det inte om samboförhållandet upphörde i och med att de flyttade till ett äldreboende eller om de fortfarande bor tillsammans som sambor.

Beroende på svaret på den frågan kan det mycket riktigt vara så att din moster har rätt till hälften av den aktuella bostadsrättens värde.

Om samboförhållandet har upphört måste dock din moster begära att det ska ske en bodelning, en fördelning av samboegendomen, mellan henne och hennes sambo. Enligt lag ska en sådan begäran framställas inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

Det framgår inte av din fråga när din moster och hennes sambo flyttade till äldreboendet och samboförhållandet eventuellt upphörde. Har det i dag passerat mer än ett år sedan flytten kan din moster ha förlorat sin rätt att begära en bodelning.

Annons
Annons
Annons

Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Foto: Illustration: Thomas Molén Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons