Annons

Tidsschemat – och årets Nobelpristagare hittills

Foto: TT

Här är programmet för tillkännagivandena av de Nobelpriser som återstår. SvD bevakar direkt.

Under strecket
SvD
Publicerad

Måndag 14/10
11.45: Ekonomi – Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

De har hittills belönats i år

Nobelpriset i fysiologi eller medicin: Amerikanska läkarna William G Kaelin Jr och Gregg L Semenza och britten Sir Peter J Ratcliffe, för deras forskning om hur celler känner av och anpassar sig till halten av syre.

Nobelpriset i fysik: Kanadensaren James Peebles och schweizarna Michel Mayor och Didier Queloz. Peebles tilldelas priset "för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum" och Mayor och Queloz får priset för den första upptäckten av en exoplanet i stjärnbilden Pegasus.

Nobelpriset i kemi: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino tilldelas priset för utvecklingen av litiumjonbatterier.

Nobelpriset i litteratur: 2019 års pris går till Peter Handke och 2018 års pris går till Olga Tokarczuk. Svenska Akademien har tagit hjälp av externa experter för att vaska fram pristagarna och kommer även att göra det nästa år.

Nobels fredspris: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali tilldelas Nobels fredspris 2019 ”för sina ansträngningar för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sina avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons