Annons

Flera döda i protester i Zimbabwe

Protester i Harare.
Protester i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Flera människor har dödats och många skadats i protester mot höjda drivmedelspriser i Zimbabwe, enligt regeringen.

Hundratals personer har gripits.

Under strecket
TT
Publicerad

Zimbabwes säkerhetsminister Owen Ncube uppger att flera personer dödats under måndagens protester, men ger inga ytterligare detaljer. Ministern skyller oroligheterna på oppositionen och människorättsgrupper.

"Beklagligt nog har detta lett till förlust av liv och egendom, och skadade poliser och medborgare", säger Ncube i ett uttalande.

Polisen sköt tårgas mot demonstranter som byggde barrikader och brände bildäck i Harare och landets näst största stad Bulawayo. En boende söder om huvudstaden uppgav att huvudvägarna in till staden blockerades. Minst 200 personer har gripits under dagen, enligt regeringen.

Ett tiotal personer har skottskadats i och omkring huvudstaden under dagen, uppger en människorättsgrupp.

Ilskan handlar om den gångna helgens höjning av bensinpriset från motsvarande 11 kronor till 29 kronor och 50 öre per liter, medan dieseln steg från 12 kronor och 10 öre till 27 kronor och 70 öre. Prishöjningen gjordes för att undvika en djupare ekonomisk kris. De senaste månaderna har landet haft akut brist på importerade varor.

Planer finns på att införa en ny valuta under det närmaste året har regeringen tidigare sagt. Landet övergav sin egen valuta 2009, efter att den drabbats av en katastrofal inflation, och gick i stället över till amerikanska dollar och andra valutor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons