Annons

Göran Eriksson:Dagen då Sjöstedt blev ensammast i svensk politik

Jonas Sjöstedt (V) talade timmar efter lunchmötet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD),
Jonas Sjöstedt (V) talade timmar efter lunchmötet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD), Foto: Henrik Montgomery/TT och Ebba Busch Thors Facebooksida

I Stockholm lunchar Ebba Busch Thor med Jimmie Åkesson och på Gotland öser regnet ner över Vänsterpartiets dag. Plötsligt var Jonas Sjöstedt ensammast i Almedalen – och i svensk politik.

Under strecket
Publicerad

1. Vilket var Jonas Sjöstedts prioriterade budskap i Almedalen?

Sjöstedts tal handlade i huvudsak om hur växande klyftor sliter sönder samhället, och skapar orättvisa villkor som framför allt drabbar barnen. Det senare var också ett sätt att påminna om ett antal ”barnreformer” som Vänsterpartiet lyckades förhandla fram under förra mandatperioden – när man hade ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen.

Det upphörde efter valet, och i uppgörelsen mellan regeringen och Centern och Liberalerna står det att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige”. I sitt tal krävde Sjöstedt ändå att Stefan Löfven redan i höst ska återinföra barnreformerna.

2. Men har Vänsterpartiet någon makt över detta?

Nej, egentligen inte. Den makt Jonas Sjöstedt har är hotet om att fälla regeringen, men det är kopplat till två specifika frågor – reformeringen av arbetsrätten och den ändrade hyreslagstiftningen.

För just de två borgerliga reformerna utfärdade Jonas Sjöstedt ett så kallat misstroendelöfte i vintras, när Vänsterpartiet släppte fram regeringen Löfven. Det innebär att Vänsterpartiet lovar att fälla regeringen i en misstroendeomröstning, om man lägger fram de förslagen.

Annons
Annons

3. Hur trovärdigt är det löftet från Vänsterpartiet?

Det är ett politiskt chicken race mot regeringen, men Vänsterpartiet skulle få betala med förlorat förtroende om man sviker löftet. Jonas Sjöstedt gav dock ett intressant besked på SvD:s scen i Almedalen.

Om arbetsmarknadens parter själva kommer överens om förändringar i lagstiftningen om arbetsrätten – de förhandlingarna pågår – så är det inte säkert att löftet gäller. ”Då kanske det kan bli ganska bra ändå”, sa Sjöstedt.

4. I Stockholm på tisdagen träffades Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson för en lunch. Påverkar det Vänsterpartiet?

Ja, man kan säga att det innebar att Jonas Sjöstedt plötsligt blev ensammast i svensk politik.

Partiledarlunchen låg i linje med vad Kristdemokraterna deklarerade redan i mars, men den illustrerar konkret att Sverigedemokraterna inte längre är isolerade i svensk politik. Ebba Busch Thor berättade att samtalet på dagens lunch också hade handlat om migrationspolitiken.

Det kan vara ett steg mot en regering med SD-inflytande.

5. Vilken konkret betydelse kan lunchmötet ha för svensk politik?

Det kan vara ett steg mot något omvälvande, ett samarbete med Sverigedemokraterna som kan underlätta en regeringsbildning med Moderaterna och Kristdemokraterna. Moderaterna kommer noga att studera vilken effekt det här har på KD:s opinionssiffror.

Det kan alltså vara ett steg mot en regering med SD-inflytande, men närmandet kan också innebära att det blir mer intressant för Centern att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna.

Det är dock osäkert om det skulle hjälpa Jonas Sjöstedt – det var ju Centern som krävde ett V-veto i uppgörelsen med regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons