Annons

Catarina Kärkkäinen:Dags att flytta ut i parken

En cigarill till drycken? Då blir det parken!
En cigarill till drycken? Då blir det parken! Foto: Markus Dahlberg/TT

Rökförbudet på uteserveringar som träder i kraft på måndag kommer med en rad problem.

Under strecket
Publicerad

På måndag träder den nya tobakslagen i kraft. Då blir det förbjudet att röka på uteserveringar och en rad andra platser. Cigarrer, cigaretter eller i princip ofarliga e-cigaretter med vattenånga spelar ingen roll. Regeringen har varit tydlig med att förbudet inte blott handlar om folkhälsoskäl. Beteendet ska avnormaliseras.

Det finns en rad problem med förbudet, inte minst för ägare av restauranger och barer. Enligt den nya tobakslagen är det krögarnas ansvar att avhysa personer som röker på deras uteserveringar.

Företagare vars grundläggande vilja och fokus är att se till att gästerna har det trevligt och är väl omhändertagna ska nu belastas med ytterligare ett politiskt krav och agera tobakspoliser. Ja, de ska till och med ha ansvar för området utanför serveringen. Hur många meter utanför vet däremot ingen.

Möjligen ska näringsidkare till och med ha ansvar över att rökförbudet upprätthålls efter att verksamheten har stängt. ”Ja miljön är det ju som omfattas, alldeles oavsett om det drivs någon verksamhet där. Rökförbudet gäller, men det ska ju samtidigt vara någon rimlighet. Det måste ju vara personer där som påkallar att det är en störning”, säger Josefin P Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Annons
Annons

Restaurang- och barägare har dessutom ingen faktisk befogenhet att avhysa människor från platsen. I det fall att någon skulle obstruera blir saken, ”saken” varandes att någon tar ett bloss utanför en servering, en polisiär fråga.

”Jag tycker det vore nästan olämpligt att polisen skulle prioritera något sånt. Att skicka poliser på ett rökförbud jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man ju se som en ganska omöjlig situation”, sade Stefan Gustafsson, presstalesperson i Polisregion Väst, om den nya lagen.

En annan konsekvens av förbudet är att vattenpipskaféer, traditionella kaféer med förankring i Mellanöstern som vanligen inte serverar alkohol, men där människor umgås och röker vattenpipa, får näringsförbud. ”Vi pratar om över 100 ställen runt om i landet som nu är i chock”, säger Karen Harutyunyan, som driver ett sådant kafé, till Stockholm Direkt.

Att människor vill kunna äta och dricka i solen på en uteservering utan att få rök på sig är fullt förståeligt. Redan i dag finns det dock i de allra flesta större svenska städer uteserveringar som är helt eller delvis rökfria. Precis som alla andra näringsidkare vill locka kunder vill krögare gå sina gäster till mötes när till exempel när platser utan rökning efterfrågas.

Det är marknadens ordning, och den har fungerat ganska bra. Nu riskerar i stället efterfrågan på och därav utbudet av uteserveringar att minska, och områden runt barer och restauranger att bli stökigare om nätterna.

De forna allianspartierna och Sverigedemokraterna hade kunnat riva upp den illa beredda och inskränkande lagen om de ville, men det lär inte hända. För den som vill avnjuta en cigarill till vinet i sommar återstår bara att flytta ut i parken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons