Annons

Dags att släppa mobilen – ”händerna på ratten som gäller”

Nu är det händerna på ratten som gäller. I morgon får du inte längre köra bil med mobilen i handen. Inga fler sms och slutkollat på vägbeskrivningen medan du köar, med andra ord.

Under strecket
SvD
Publicerad
Med den nya lagen kommer det inte längre vara tillåtet att hålla i telefonen samtidigt som du kör.
Med den nya lagen kommer det inte längre vara tillåtet att hålla i telefonen samtidigt som du kör. Foto: Erik Nylander/TT

Tidigare har det varit tillåtet att hålla i telefonen så länge det inte utgör någon trafikfara. Men, från och med den 1 februari träder en ny lag i kraft som skärper reglerna kring mobil och bilkörning.

– Det är händerna på ratten som gäller, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Förslaget kom ursprungligen från Transportstyrelsen redan i våras. Förhoppningen är att med en tydligare regel kommer fler att följa den. Att sms:a och köra bil samtidigt är nämligen redan i dag förbjudet. Men det är många bilförare omedvetna om.

Annons

– Jag har mött många som tror att det i dag är tillåtet att köra bil samtidigt som man sms:ar eller använder mobilen på annat sätt. Så är det inte, säger hon, har dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S), tidigare sagt till SvD på ämnet.

Annons
Annons

Med den nya lagen kommer det inte längre vara tillåtet att hålla i telefonen samtidigt som du kör.

Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons