Annons
Kommentar

Birgitta Forsberg:Dags att stänga försvarets svängdörrar

Det är bra att ministrar och statssekreterare inte längre kan skynda från Rosenbads korridorer till storbolagens ledningscentraler. Men reglerna borde även omfatta sjukvårdslandstingsråd som går till vårdbolaget Aleris och överbefälhavare som går till försvarskoncernen Saab.

Under strecket
Publicerad
Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Karantän

Äntligen har Sveriges regering lagt ett förslag om karenstid på ett år för ministrar och statssekreterare som vill gå till näringslivet. Redan 2005 rekommenderade Europarådets organ för korruptionsövervakning, Greco, Sverige att införa regler.

Men när OECD år 2010 skrev en rapport om intressekonflikter fyllde Sverige inte ens i frågeformuläret. Ändå har de flesta OECD-länder – inklusive Norge, Danmark och Finland – regler på området.

I Sverige ska från och med i sommar ministrar och statssekreterare som vill jobba i näringslivet inom ett år efter att de slutat, anmäla till en nämnd vilket jobb eller uppdrag de vill ta. Nämnden bedömer om det är lämpligt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Att det behövs ett regelverk är solklart. Även om enskilda individer som kliver ut genom Rosenbads glasport till ett av storbolagens kommandobryggor är övertygade om att de har integritet nog, så får Caesars hustru inte ens misstänkas.

Annons
Annons

Ändå har många tagit det klivet. Den tidigare finansministern Anders Borg (M), som hade insyn i alla departement, gick till Cristina Stenbecks Kinnevik. Ett investmentbolag som har stora intressen i Sverige och bland annat huvudäger Tele2, en konkurrent till delstatliga Telia.

Till Cristina Stenbeck gick även den tidigare näringsministern Björn Rosengren (S), som bland annat sysslade med den planerade sammanslagningen mellan Telia och Telenor.

Den förra näringsministern Maud Olofssons (C) närmaste man Jöran Hägglund valde att gå till helstatliga Vattenfall, som Olofsson var ansvarig för.

Jöran Hägglunds namne och tidigare socialministern Göran Hägglund (KD) styrde stegen till vårdbolaget Aleris, som helägs av familjen Wallenbergs investmentbolag Investor, även om han väntade nästan ett år.

Men värst är det på försvarssidan. Där verkar de ha installerat svängdörrar mellan försvarsdepartementet och försvaret å ena sidan och familjen Wallenbergs börsnoterade försvarskoncern Saab å den andra.

De tidigare statssekreterarna Jonas Hjelm (S) och Gunnar Wieslander (M) hoppade snabbt till Saab och blev vice vd:ar där. Jonas Hjelm jobbade åt före detta försvarsminister Leni Björklund (S) och hjälpte till att förhandla fram det så kallade Saudiavtalet.

Jan Nygren (S), som var samordningsminister med ansvar för vapenexport, hade i alla fall vett att vänta några år innan han blev vice vd på Saab. Väntade gjorde också Peter Nygårds (S), statsekreterare på näringsdepartementet, som blev styrelseledamot i Saab.

Men 2015 utsåg regeringen Jan Nygren till ordförande för Förvarsmaterielverket, FMV, som bland annat köper Jas Gripen och ubåtar av Saab. I pressmeddelandet som FMV skickade ut stod ingenting om Nygrens år på Saab.

Annons
Annons

För två år sedan fick den tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson jobb på Saab. Göransons företrädare på ÖB-posten, Håkan Syrén, blev konsult åt försvarsbranschen. Och den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors (M) blev delägare och konsult i affärskonsultfirman Rud Petersom som hade Saab som kund.

Att det även utomlands ofta är svängdörrar mellan försvaret och industrin är inget försvar.

Även andra politiskt aktiva har gått direkt till Saab, som pressekreterarna Ann Wolgers (S) och Sebastian Carlsson (M). Också Kent Harrskog, flygvapenchef som var sakkunnig hos försvarsminister Leni Björklund (S) och var med om att skriva Saudiavtalet, tog sin tillflykt till Saab. Liksom Per de la Gardie, som hade olika politiska tjänstemannaroller i Fredrik Reinfeldts (M) regering.

Problemet är uppenbart. Det visar också att det är lite smalt att begränsa karantänsreglerna till statsråd och statssekreterare. Reglerna skulle, om de hade funnits då, inte heller ha hindrat att det före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) gick till vårdbolaget Aleris, som helägs av Investor.

Det rimliga vore att reglerna även skulle omfatta andra tunga poster, som landstingsråd, överbefälhavare och personer i ministrars närhet. I utredningen nämner ensamutredaren Sten Heckscher (S) att reglerna även skulle kunna appliceras på andra typer av befattningar, men uppdraget från regeringen gällde att bara titta på ministrar och statssekreterare. Också på kommunal nivå kan intressekonflikter uppkomma. Men det går inte att reglera allt.

De kommande reglerna, som har brett stöd i riksdagen, är en ändå en bra början.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons