Annons

Birgitta Forsberg:Dags att systrarna tar över ratten från Rollén

En sak är det eventuella insiderbrottet. En annan är all tid som återigen kommer att gå till rättegången. En tredje är alla andra märkligheter kring Ola Rolléns affärer. Länge har Ola Rollén fått köra runt som han vill. Men nu är det dags för systrarna Schörling att en gång för alla ta över ratten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för huvudägaren Melker Schörlings döttrar, Märta Schörling Andreen (t.v) och Sofia Schörling Högberg (t.h), att visar vad de går för skriver SvD:s Birgitta Forsberg.

Foto: AAK & Tomas Oneborg & Assa Abloy

Det är dags för huvudägaren Melker Schörlings döttrar, Märta Schörling Andreen (t.v) och Sofia Schörling Högberg (t.h), att visar vad de går för skriver SvD:s Birgitta Forsberg.

Foto: AAK & Tomas Oneborg & Assa Abloy
Det är dags för huvudägaren Melker Schörlings döttrar, Märta Schörling Andreen (t.v) och Sofia Schörling Högberg (t.h), att visar vad de går för skriver SvD:s Birgitta Forsberg.
Det är dags för huvudägaren Melker Schörlings döttrar, Märta Schörling Andreen (t.v) och Sofia Schörling Högberg (t.h), att visar vad de går för skriver SvD:s Birgitta Forsberg. Foto: AAK & Tomas Oneborg & Assa Abloy

Det är Bosse Ringholm-varning på Hexagons ordförande Gun Nilsson. Vad som än händer verkar hon upprepa: ”Beslutet förändrar ingenting”.

Hon sa det i januari då den norska åklagaren Marianne Bender överklagade Oslo tingsrätts friande dom mot mätteknikbolagets vd Ola Rollén. Och hon sa det i onsdags kväll då det stod klart att den norska hovrätten, lagmansretten, tar upp åtalet om insiderbrott.

”Beslutet förändrar ingenting; Ola kommer att fortsätta som vd och koncernchef med styrelsens fulla stöd”, säger Gun Nilsson i ett pressmeddelande.

I själva verket innebär Hexagons beslut att låta Ola Rollén kvarstå som vd under åtal och rättsprocesser ett lappkast av näringslivets praxis. Till och med i det skandalomsusade Fingerprint avgick vd Johan Carlström när han åtalades för grovt insiderbrott på sju punkter 2014. Trots att han är fingeravtrycksbolagets huvudägare.

Annons
Annons

Även om ingen är skyldig förrän dom fallit, så är det opassande att vara frontfigur för ett börsnoterat bolag medan åtal pågår.

Men nu vill Johan Carlström bli Fingerprints ordförande, fast hans fall ännu inte har varit uppe i rätten. Han påpekar för nyhetsbyrån Direkt att Ola Rollén minsann fick sitta kvar som aktiv vd för Hexagon under hela rättegången i tingsrätten. Prejudikat, anser han. (Fast Fingerprints revisionsfirma KPMG har fått nog och hoppat av.)

Rättegången mot Ola Rollén tog uppåt 20 arbetsdagar, nästan fyra veckor, och Ola Rollén tvingades att sitta med hela tiden. Troligen blir det framöver även cirka fyra veckor i hovrätten. Till skillnad från i Sverige tittar nämligen inte hovrätten på videoinspelningar från tingsrätten utan fallet tas om i sin helhet. Det är veckor som Ola Rollén rimligen borde ägna åt Hexagon.

Men tidsaspekten är bara en del. Det allvarligaste är signalen att ett åtal inte är något allvarligt. Det visar på en arrogant attityd mot rättsstaten. Även om ingen är skyldig förrän dom fallit, så är det opassande att vara frontfigur för ett börsnoterat bolag medan åtal pågår.

Oavsett hur hovrätten dömer när fallet tas upp, troligen nästa år, så står det klart att Ola Rollén uppträtt olämpligt.

För det första köpte Ola Rollén aktier i norska Next Biometrics privat medan han förhandlade om att vara med i en nyemission i bolaget. När han köpte aktierna berättade han för sin mäklare i Singapore om den tilltänkta nyemissionen på 13,5 procent av bolaget och att Nexts företrädare ville ha 60 kronor per aktie, nästan 20 procent högre än börskursen, i nyemissionen. Den informationen var inte offentlig. Det är de här aktieköpen åtalet handlar om. Ola Rollén hävdar att han inte har begått något brott.

Annons
Annons

Hittills har de båda civilekonomerna hållit en anonym profil och mest blivit omskrivna för att de är vänner med kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

För det andra har Ola Rollén blandat ihop sina egna affärer med Hexagons. När han bildade det privata investmentbolaget Greenbridge för ett par år sedan fick det nya bolagets chef lön, mejladress och kontorsplats av Hexagon. Lönen drogs sedan från Ola Rolléns lön. Hexagons huvudägare Melker Schörling och ett antal av mätteknikbolagets huvudpersoner investerade även de i Greenbridge. Och då Skatteverket upptaxerade Rollén med 35 miljoner för åren 2005–2008 anlitade han Hexagons skattechef som ombud i rättstvisten, som han förlorade.

För det tredje har rättsprocessen i tingsrätten avslöjat hur mycket tid Ola Rollén lagt på att personligen förhandla om att köpa aktierna i Next privat, vilket är helt på tvärs med vad som sades när Ola Rollén fick tillåtelse att bilda Greenbridge.

Men för att återgå till att Ola Rollén både kan sitta i en rättsal i lagmansretten och vara aktiv vd. Ansvarig för det är Hexagons styrelse. Här sitter Ericssons före detta koncernchef Hans Vestberg, Scanias koncernchef Henrik Henriksson, styrelseproffset Ulrika Francke (som bland annat sitter i Swedbanks styrelse), amerikanen John Brandon som varit vice vd för Apple och ordförande Gun Nilsson, som är vd för Hexagons huvudägare, investmentbolaget Melker Schörling AB.

Men främst sitter här huvudägaren Melker Schörlings döttrar: Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg. Eftersom Melker Schörling är sjuk är det systrarna som har makten. Hittills har de båda civilekonomerna hållit en anonym profil och mest blivit omskrivna för att de är vänner med kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Nu är det dags för dem att visa vad de står för – och vad de går för.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons